Odronile se stijene na plažu u Orašcu – Lokalne vlasti je odlučile fizički trajno zatvoriti

Foto: Youtube / Screenshot

ORAŠAC – Grad Dubrovnik odlučio je u suradnji s Mjesnim odborom Orašac,  fizički trajno zatvoriti prilaz plaži “Veliki Hawaii”, postavljanjem ograde i znaka zabrane prolaza zbog opasnosti od odrona. Posljedica je to jučerašnjeg odrona koji je zatrpao ovu popularnu plažu. “Isto je napravljeno kao, nažalost, jedino moguće rješenje jer ne postoje financijske mogućnosti za iznimno skupu sanaciju, a koja na kraju opet, ne bi osigurala sigurnost korisnicima plaže” zaključili su iz gradske uprave. 

Nakon informacije o odronu koji je zatrpao plažu Hawaii u Orašcu, dubrovačka gradska uprava je portalu Dubrovniknet.hr odgovorila na pitanje o sanaciji:

“Grad Dubrovnik i nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more od ranije su upoznati s problemom, zbog čega je Grad već ranije reagirao i zatvorio prilaz plaži, upravo zbog opasnosti od ovakvog razvoja događaja.”

Grad Dubrovnik u svom odgovoru navodi kako su ih o opasnosti od odrona upozorili Crveni križ i Mjesni odbor Orašac, te da je razmotreno što se po tom pitanju može napraviti.

“Na teren su izašli predstavnici gradskog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more i Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima te je nakon obilaska zaključeno da djelomična sanacija nije rješenje već da bi pokos trebalo sanirati u kompletnoj dužini kupališta, odnosno prirodne plaže Crvene stijene.  Međutim, to bi ujedno značilo izuzetno visoke, višemilijunske, financijske troškove, uz činjenicu da ni nakon takvih zahvata plaža ne bi bila sigurna s obzirom na krški, stjenoviti, teren. ”

Iz gradske uprave dalje navode kako je slijedom navedenog, u suradnji s Mjesnim oborom, donesena odluka o fizičkom trajnom zatvaranju prilaza plaži “Veliki Hawaii”, postavljanjem ograde i znaka zabrane prolaza zbog opasnosti od odrona.

“Isto je napravljeno kao, nažalost, jedino moguće rješenje jer ne postoje financijske mogućnosti za tako iznimno skupu sanaciju, a koja na kraju opet, ne bi osigurala sigurnost korisnicima plaže. Vjerujemo da će kupači i mještani imati razumijevanja za ovakvu odluku jer su životi i sigurnosti ljudi ipak na pravom mjestu”, zaključuju iz Grada Dubrovnika.

I.B.