Odabrane nove skladbe za 54. Festival dalmatinskih klapa u Omišu

OMIŠ – Stručni ocjenjivački sud u sastavu dr.sc. Mirjana Siriščević, dr.sc. Ivana Tomić Ferić, umjetnički ravnatelj FDK Omiš mo. Dušan Šarac i ravnatelj FDK Omiš prof. Mijo Stanić među 37 novih skladbi pristiglih na natječaj odabrao je 12 koje su izborile pravo sudjelovanja na 54. FDK Omiš 2020.

Stručni sud je imao u vidu da se pristigle skladbe temelje na obilježjima dalmatinske tradicijske pjesme pri tom uvažavajući raznolikost stilskih izričaja. Prilikom izbora ravnopravno se ocjenjivala vrijednost glazbe i stihova. Natječaj je bio anoniman te ocjenjivači prilikom odabira skladbi nisu znali imena autora, tako je zanimljivo da su neki skladatelji zastupljeni s više naslova. Najviše razloga za veselje ima skladatelj Roko Radovan koji će u Večeri novih skladbi, koja je u programu ovogodišnjeg Festivala planirana u subotu 27. lipnja, biti zastupljen s čak tri pjesme od kojih je za dvije ujedno i autor teksta.

Popis odabranih skladbi i autora: Blitva i riba (Slavomir Cvija – Nedo Zuban), Dozivju nas glasi (glazba i tekst: Roko Radovan), Moj kaić (glazba i tekst: Ana Kodrić Ivelić), Molitva zemlji    (Smiljan Radić – Josip Pupačić), Na bajamu (Slavomir Cvija – Nedo Zuban), Ne umiru kapetani (Vinko Didović – Pjero Mirić), Pismo iz skule (glazba i tekst: Roko Radovan), Samo pisma ispo’ neba (Duško Tambača – Pjero Mirić), Španjola (Vicko Dragojević – Vedran Bonačić), Tvica ca u sarcu spi (Duško Tambača – Jakša Fiamengo) U oni dan (Živko Ključe – Ružana Kovač) i Vene jubav meju nama (Roko Radovan – narodni tekst).

Ravnatelj FDK Omiš

Mijo Stanić, prof.