Strateški plan Luke Koper: “Svjesni smo konkurencije, no posao ne baziramo samo na lučkoj infrastrukturi”

KOPER – Nadzorni odbor Luke Koper odobrio je poslovni plan Društva za 2020. godinu i strateški poslovni plan do 2025. godine, a u oba dokumenta Slovenci planiraju povećanje prihoda i veću propusnost luke. 

Neto prihod od prodaje Grupe Luka Koper za 2019. godinu procjenjuje se na 228,5 milijuna eura, što je jedan posto više u odnosu na 2018. godinu, a neto dobit Grupe, međutim, procjenjuje se na 39,4 milijuna eura, što je više od planiranog za 3%, prenosi emorje.

Čak 30 posto više zaposlenih u 2019. godini

Grupa će poslovnu 2019. godinu zatvoriti s 30 posto više zaposlenih u odnosu na godinu prije, kao rezultat provedbe Strategije za provođenje lučkih usluga, a dodatno zapošljavanje predviđa se i u ovoj godini.

Iz Luke Koper su svjesni da je konkurencija susjednih luka (Trst i Rijeka) sve veća zbog strateških partnera koji ulaze u vlasničke strukture ili upravljaju pojedinačnim terminalima i već uspostavljenih infrastrukturnih veza. Tome dodaju i probleme na željezničkoj povezanosti luke Koper sa zaleđem tijekom proteklih godina, što je i bio razlog zašto su logističke kompanije uspostavile alternativne veze.

Strateški poslovni plan 2020-2025

2020. će biti i godina provedbe novog Strateškog poslovnog plana 2020-2025, koji se fokusira na rast poslovanja, reorganizaciju radnih procesa, digitalizaciju, automatizaciju i sve aspekte održivog razvoja. Grupa Luka Koper svjesna je da samo one logističke tvrtke koje imaju jasnu strategiju održivog razvoja mogu dugoročno očekivati ​​stabilan rast. Mnogi dionici to očekuju od Grupe, posebno na lokalnoj razini, kao i od poslovnih partnera koji svoju održivu orijentaciju sve češće stavljaju u prvi plan svoje poslovne politike.

Luka sam po sebi više ne igra tako veliku ulogu kao u prošlosti, u mjeri u kojoj nema potrebne uvjete za rast i razvoj suvremenih kopnenih veza i podršku svih dionika. To su ključna pitanja na koja je odgovorio novi strateški poslovni plan Grupe Luka Koper za narednih pet godina.