4 min. čitanja

Američki vojni brod sličnu misiju imao u Mozambiku, a na izlasku iz hrvatskih voda isključio identifikacijski uređaj!

Misteriozna misija američkog vojnog broda USNS Bruce Heezen u Jadranu i dalje ostaje obavijena velom tajne. Barem što se onog službenog dijela priče tiče. Nakon što je Morski HR otkrio da je hrvatski ribar Darko Kunac Bigava u mrežama “uhvatio” tajanstveni uređaj koji je Amerikancima u Opatiju dostavljen iz NASA-inog “Stennis Space” centra, čekali smo više od pola dana odgovor kojeg nam može dati Ministarstvo obrane. Javnosti je odgovoreno da je pola Vlade odobrilo “provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora”. Službeno nam, unatoč direktnom upitu, nije priopćeno o kakvom uređaju i istraživanju se radi, a nakon što im ga je uz isplaćenu štetu na svojoj ribarskoj opremi, ribar iz Podgore vratio, posada američkog vojnog broda krenula je iz akvatorija Mljeta prema otočiću Sveti Andrija i onda pod oštrim kutem brzinom većom od 13 čv skrenuli put izlaza iz hrvatskih teritorijalnih voda. Nakon 3 Nm, isključili su AIS uređaj (Automatski identifikacijski sustav) koji mora biti uključen unutar teritorijalnih voda. Poslije toga, putanju američkog vojnog broda USNS Bruce Heezen više nije moguće pratiti.

Kao što je u prvom članku kojeg smo objavili na ovu temu za Morski HR kazao vojni stručnjak i bivši djelatnik Hrvatske ratne mornarice, pronađeni uređaj je HIPAP – acoustic underwater positioning and navigation systems čiji je vijek trajanja baterije je 16-102 dana ovisno o režimu rada transpondera.

Zadnji podaci o poziciji američkog vojnog broda zabilježeni su 9. sliječnja 2020. u 14.53 sati, nakon čega AIS sustav više ne pokazuje njegovu poziciju / Foto: Vesselfinder / Screenshot

– Jedan dio uređaja izgleda kao sonarni ili akustični otpuštač. On se aktivira zvukom i odradi nešto, recimo da otkači tu bovu da izleti na površinu. Može biti da služi i za podvodnu komunikaciju, ukoliko je ovo vojno – pojašnjava nam i upućuje na stranice kompanije koja proizvodi ovakve uređaje i stranice koje pojašnjavaju ovaj dio o podvodnoj komunikaciji. U principu služi za podvodnu navigaciju podmornice ili rovera na dnu mora, ali i pomorsku navigaciju općenito. Dakle, ovisno o senzorima koji se dodaju na jedan kraj kućišta, uređaj može poslužiti za komunikaciju i/ili mjerni senzor za precizno određivanje položaja. Dakle može biti bilo šta. Uređaj sprema podatke sa svojih senzora kod sebe i to se akustičnom podvodnom komunikacijom može očitati ili poslati drugoj sondi. Na ovoj poveznici se mogu naći tehničke specifikacije takvih modula. Prema ovim specifikacijama, taj uređaj može mjeriti lokaciju u točnosti +- 0.02m, precizniji je od GPS-a – ispričao je za vojni stručnjak naš portal.

– Radi se u multisenzorskom uređaju za prikupljanje raznih podmorskih podataka (geološki, hidrografski…). To je po svemu sudeći akustični lokator ili tzv. hidrofonska stanica, koja prikuplja zvukove. Očigledno im je uređaj s broda ispao slučajno jer nije bio ni uključen. Da, on može biti civilne ili vojne namjene. Ako se radi o uređaju vojne namjene, onda ova cijela priča dobiva drukčije dimenzije. Naime, ako je vojni uređaj, onda se može raditi o određenim pripremama za “baziranje” ili dolazak neke vrste naoružanja u to područje (podmornica) – ispričao je drugi vojni stručnjak za Slobodnu Dalmaciju i zapravo potvrdio ono što smo već pisali.

Klasa istraživačkog oceanografskog vojnog broda, kakvoj pripada USNS Bruce Heezen – Foto: Američka ratna mornarica

Kakva je misija broda USNS Bruce Heezen?

Do zanimljivih podataka stiže i portal Bljesak.info, čiji su novinari surfajući internetom naišli na članak objavljen na stranicama Američkog zapovjedništva za Afriku. Tamo je opisano da je ovaj isti brod prije osam godina u Mozambiku imao sličnu misiju. Brod je tada skenirao dno ispred luke Maputu Bay i dalje obalom Mozambika, sa svojim višesnopnim sonarima. Tada su u sklopu hidrografskog istraživanja pregledali i snimili 5,276 nautičkih milja oceanskog dna. Detalje rada objasnio je predstavnik brodskog oceanografskog ureda ove države, Kenzie Delaine. Istaknuo je kako će se podaci snimanja dijeliti sa Ministarstvom prometa i komunikacija Vlade Mozambika te Ministarstvom obrane, pružajući korisne, trenutne navigacijske podatke za povećanje sigurnosti plovidbe, što će imati koristi za trgovinu, turizam i buduće posjete brodova u zaljevu Maputo. Dva časnika Mozambičke mornarice bila su na brodu tijekom istraživanja, a isto je bilo i ovih dana u akvatoriju Mljeta s dva hrvatska časnika, što je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo obrane. Samo je za razliku od Hrvatske, Mozambička mornarica tijekom ispitivanja pružala sigurnosnu pratnju. Dvojica ukrcanih časnika i njihove kolege u brodovima koji su pratili istraživački bord osigurali su da bilo koji drugi brod u tom području tijekom svog rada drži sigurnu udaljenost od plovila za ispitivanje, navedeno je na stranicama USAC.

U međuvremenu su na društvenim mrežama objavljene razne teorije o razlozima neobičnog ponašanja američkog vojnog broda u Jadranu, misterioznog uređaja i šutnje hrvatskih institucija. One koje najviše drže vodu su ispitivanje seizmičkih aktivnosti uslijed nedavnih čestih potresa, ali i ispitivanje nedavno potvrđenih zaliha ugljikovodika, kojih bi upravo na području ovog akvatorija trebalo biti u izobilju. Postoje i NATO teorije o postavljanju senzora koji prate ulazak potencijalno neprijateljskih podmornica u Jadran i još neke koje već zalaze u teorije zavjera, o čemu bi nakon svega bilo neozbiljno neutemeljeno pisati.

Ipak, za kraj treba napomenuti da se na naš portal javilo više svjedoka koji danima prate ovaj američki brod u navedenom akvatoriju južnog Jadrana. S obzirom da u našim teritorijalnim vodama ne bi smio biti bez uključenog AIS uređaja, jedini način da ga se uoči je vizualno. Vidite li ga, svakako ga fotografirajte i snimite video. Materijale nam možete slati na: info@morski.hr

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Moral i dostojanstvo ribara i hrvatska politika spuštenih gaća
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.