2 min. čitanja

Morski HR bio meta masovnog hakerskog napada iz Sjeverne Amerike

Morski HR bio meta masovnog hakerskog napada iz Sjeverne Amerike
Foto: Pixabay / Morski HR

Više od 24 sata trajala je borba naših IT stručnjaka s višestrukim napadima na servere na kojima se nalazi naš portal. Pokušaji hakerskih napada normalni su za sve portale, no oni se obično otklanjaju zaštitnim sustavima, tako da ni naš portal nije izuzetak. Ipak, kad u brojkama izbrojite čak 725 brutalnih pokušaja, od kojih najveći postotak odlazi na lokacije u SAD-u, i to nakon niza članaka o njihovom vojnom brodu i tajanstvenoj kutiji NASA-e u Jadranu, stvari postaju zanimljive…

U petak smo najprije detektirali neobično visoku aktivnost otvaranja upravo tih članaka na tlu SAD-a.

Foto: Google Analytics / Screenshot
Foto: Google Analytics / Screenshot

Dogodilo se to upravo nakon izvrsnog članka najčitanijeg svjetskog portala Daily Maila u kojem je Morski HR naveden kao izvor informacija. Radi se o nizu sinkroniziranih DDOS napada sa stotinama ili tisućama kompjutera, za koje možemo utvrditi da nije automatizam, već se isključivo radi o ljudskoj djelatnosti. Bilo je previše zahtjeva na jednu adresu kako bi nam se stranica srušila i bila nedostupna, a paralelno tome, imali smo i nekoliko desetaka pokušaja LOG IN-a, dakle pokušaja ulaska u administracijske opcije portala. Posljedica toga je bila da je portal usporio učitavanje, a u jednom trenutku (oko 14 sati) server nam je na nekoliko minuta i pao.

Srećom, nedavno smo potpuno redizajnirali portal i one okom nevidljive postavke, rješavali smo prve. Naši informatičari nisu, doduše predvidjeli da bi se u naš portal koji se ne bavi politikom, dirale tajne službe, državni organi, strane vlade i slično (osim stravičnih indicija, ne želimo vjerovati ni da je to sad slučaj). Ipak, predvidjeli su da bi nas mogle maltretirati budale. U ovom slučaju jedno od drugog nije daleko udaljeno, pa smo, srećom, još uvijek korak ispred i dalje od servera upadi nisu imali rezultata.

Foto: Morski HR / Screenshot

Mislim da spadam u vrh onih kojima se diže kosa na glavi na priče o teorijama zavjere. Morski HR će uvijek, kao i do sad svojim pričama dodavati i jasne dokaze. Stoga, bez potrebe za nagađanjem što je razlog ili tko stoji iza toga, ovim putem želimo javno reći: kritizirat ćemo i dalje kad god se neće dovoljno ili uopće štititi Jadran, njegovi ljudi, običaji i živi svijet. Ovo je naša zemlja i naše more, a dok god je tako, nama ćete odgovarati na pitanja!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski mediji o priči s Morskog HR: “Američka vojska u panici zbog ulova hrvatskog ribara”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.