Talijanska ribarica uhvaćena kod Lastova u nezakonitom ribolovu

Foto: Vesselfinder / Screenshot

LASTOVO – Danas, nešto prije 14,00 sati, u blizini otoka Lastova, policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske zatekli su u nezakonitom ribolovu talijansku ribaricu, a nakon što je ista prvo uočena od strane operatera Nacionalnog pomorskog centra u Zadru.

Kako se Talijanska ribarica nije zaustavila nakon upućenog poziva da se zaustavi, policijsko plovilo započelo je progon. Nakon kraćeg progona talijanska ribarica je uzapćena i sprovedena u luku Ubli na Lastovu.

U tijeku je kriminalističko istraživanje protiv 5 državljana Italije koji su se nalazili na ribarici radi utvrđivanja prekršaja iz Zakonika o schengenskim granicama i Zakona o morskom ribarstvu.  

Prema podacima stranice za satelitsko praćenje brodova i pomorskog prometa, radi se o talijanskom ribarskom plovilu “Ariete I”, koja je isplovila iz luke Monopoli u južnoj Italiji, nedaleko od Barija.

Podsjetimo, posljednja uzapćena talijanska ribarica u hrvatskim teritorijalnim vodama sprovedena je u Vis krajem studenog 2019. godine, a prije toga bahate Talijane s ribarskog broda Mario LC PA 1358 koji sutreći put ove godine nelegalno ribarili unutar hrvatskih teritorijalnih voda sproveli su i kaznili u Zadru.

D.G.