Recepti dubrovačkog primorja: Stonski makaruli

Foto: Katija Puljizević

Na prvi mah , kad vam netko spomene slatko od paste , priznajte da se nećete baš puno oduševiti. Ali itekako ćete se prevariti. U našem kraju, posebice okolica Stona i na Pelješcu, od davnina je poznata slastica imena Stonski makaruli. U nekim je mjestima s Pelješca zovu i slatki makaruli.

Katija Puljizević

U gotovo svakom boljem restoranu u Stonu i okolici ćete je naći u ponudi. Ričete se razlikuju od mjesta do mjesta.

Tako npr. na Pelješcu domaćice užaju staviti u smjesu i rakatezanu jabuku, dok u Stonu nije običaj. Poneka domaćica zna staviti i mljeveni rogač. Pretpostavlja se da se rogač stavljao prije negoli čokolada.

Davno prije činili su se i makaruli na iglu od pletenja i koristili u ovoj slastici.

Danas su odlična zamjena kupovni makaruli. U povijesti je bila neizostavni dio svatovske trpeze. Znalo se naći i po pet – šest torti na jednoj trpezi u čast mladenaca. Postoji podatak da se u Brocama kod Stona vazda spravjala za Svi Svete.

 

Postupak:

Pola kila cijelih makarula se skuha u  blago posoljenoj vodi, ocijedi i ohladi.

Pola kila oraha,  45 dkg cukara, 20 dag čokolade u prahu, 2 izgratana limuna, kanjele, 2 šećer vanilije i 3-4 ožice prezle zamiješaju se i spoje s makarulima.

Prethodno je potrebno razvaljati tijesto od 1 dcl ulja, malo vode i soli, 3 čaše brašna i pustiti ga da odstoji 1 sat. Tijesto treba razvaljati tako da se pokrije dno teće i da se preklopi povrh smjese. Slaže se tako da se na dno prvo stavi dio smjese, potom makaruli, sve se zalije s izbaćena 4 jaja i 125 g masla. Slijedi ostatak makarula i smjese, te ponovo izbaćena 4 jaja i 125 g masla prekrije se tijestom, namaže maslom i peče 45 -50 minuta na oko 180 stupnjeva. Kad se torta ohladi, istrese se i pospe cukarom u prahu.