AGLOMERACIJA SPLIT-SOLIN Potpisan ugovor veći od 1,7 milijarda kuna obnovu vodno-komunalne infrastrukture

SPLIT/SOLIN – Ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin vrijedan preko 1,7 milijardi kuna potpisan je danas u nazočnosti splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i župana Blaženka Bobana. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor „Hrvatskih voda“ Zoran Đuroković i direktor „Vodovoda i kanalizacije-Split“ Tomislav Šuta.

Splitski gradonačelnik, koji je ujedno i predsjednik skupštine „Vodovoda i kanalizacije“, istaknuo je da će ova investicija kompletno promijeniti infrastrukturu sliku gradova i općina na području aglomeracije, ali i donijeti drugačiji odnos prema okolišu.

– Iza današnjeg čina stoje mjeseci i mjeseci mukotrpnog i kvalitetnog rada. U sljedećem razdoblju područje naše aglomeracije bit će veliko gradilište, a što će na kraju rezultirati boljim životom za sve naše građane, od Splita, Solina, dalje prema Klisu, Dugopolju i Podstrani. Dakako, inzistirat ćemo i na poštivanju svih predviđenih rokova. Na koncu, u ovome projektu najbolje se ogleda i važnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji – kazao je, među ostalim Andro Krstulović Opara.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naveo je kako će projekt poboljšanja vodno-komunalno infrastrukture, uz sve predviđene zahvate, na koncu biti težak čak 5 milijarda kuna, a svi zahvati bit će okončani do kraja 2023. godine. U tom kontekstu, poručio je župan, bit će izražena potreba za dodatnim angažmanom domaćih radnika i građevinske operative.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, istaknuo je kako je pitanje rješavanja vodno-komunalne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije jedan od prioriteta rada ministarstva kojeg vodi. Jedini postulat koji je bio vodilja u ovom projektu, naglasio je Ćorić,javni je interes i što kvalitetniji život svih građana ove županije.

– Ovaj projekt ne samo da je izazov za domaći građevinski sektor, nego kao takav izravno pruža doprinos rastu hrvatske ekonomije. Sada slijedi druga faza, javna nabava i izvođenja građevinskih radova – objasnio je ministar Ćorić. Čelnici „hrvatskih voda“ i „Vodovoda i kanalizacije“, Đuroković i Šuta, iznijeli su precizne brojke kazavši kako je ovaj infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti 1.791.760.602,63 kuna, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 1.419.408.482,096 kuna, 68,71 posto odnosno 975.315.032,88 kuna financirat će se putem bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Preostalih 458.093.449,22 kuna ili 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima.

Podsjetimo, nositelj ovog projekta je splitski „Vodovod i kanalizacija“, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, „Hrvatskih voda“, gradova Split i Solin  te općina Klis, Dugopolje i Podstrana.

I.B.