Ribar Darko Kunac Bigava svrstan u Virtualnu uskočku postrojbu

Foto: Boris Kačan / Marija Zudenigo

SENJ – Otpor i dišpet ribara Darka Kunca Bigave iz Podgore, osim zanimanja domaće i svjetske javnosti, naišao je na simpatije iz Senja, grada Uskoka. Javila nam se Marija Zudenigo, autorica projekta “Crvenkapica” koji ima za cilj očuvanje, prezentaciju i brendiranje Uskočke senjske kape – Crvenkape.

– Čitajući Vaše tekstove o ribaru Darku Kuncu Bigavi, zaiskrilo je  nešto u meni i oraspoložilo me.  Ja sam iz Senja, grada Uskoka. Riječi kojim ste opisali ovog čovjeka i događaj vezan uz njega kao da spajaju povijest 15. ili 16 st., napad i izdaju domaćeg čovjeka, a zbog kojeg i zovemo ovaj dio Jadrana našim morem i današnjost 21. st. u kojem kao da se ponavlja ista scena sa svim arhetipovima. I još jedna konstanta koju utjelovljuje ovaj čovjek, ostala je ista: obrana svoga, mudrost postupanja, držanja kodeksa časti i nezaobilazni humor. Uskoci su imali odličan smisao za humor – priča Marija Zudenigo i šalje simpatičnu fotografiju podgorskog ribara pod uskočkom kapom.

– Uvrstili smo ga u našu Virtualnu uskočku postrojbu – zaključuje autorica projekta Crvenkapica koji ima za cilj i postavljanje najveće ovakve kape na uskočku tvrđavu Nehaj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: