SABOTAŽA RIBARA “Bacaju bačve pune betona sa željeznim šipkama i uništavaju nam mreže”

Foto: HRT / Screenshot

ROGOZNICA – Kaštelanski ribar Antun Frančić već 45 godina je na moru. More i ribarenje njegov je stil život. Nema mjesta na Jadranu gdje nije bacio mreže. Nedavno se u Rogoznici dogodio incident – na površinu je umjesto ribe izvukao bačvu punu cementa sa željeznim šiljcima.

25. prosinca iz Kaštela su zaplovili prema Šibenskoj Rogoznici. Stigla je dojava da se pojavila palamida. Kao i uvijek do sada, iskusni ribari znaju da za pune mreže treba i puno strpljenja, na zimu i buru odavno su se navikli, piše HRT.

– Čekali smo, pojavilo se nešto sitno, bacili mreže a pola mreže ostalo u moru – priča Antun Frančić Franko i kaže da su za ove trapule na dnu mora saznali  još prije dvije godine, no, nisu htjeli vjerovati u takve priče.

– U Šibeniku u uvali Peleš da su bačene bačve pune betona, ali to ne može shvatiti zdrav razum, ne možeš shvatiti da to može netko napraviti – kaže.

Sve je prijavljeno nadležnim službama od policije do lučkog kapetana u Rogoznici.

Antun Frančić Franko na moru je od svoje 15 godine. Ljubav prema ribi i navigavanju prenio je i na svoje sinove. Obiteljski posao dijele s 18 zaposlenika.

Umirovljeni ribar Šime Šadac dio je tima. Iskusna ruka na moru, ali i na kopnu jedan je od rijetkih koji zna pokrpati mreže.

– To je tužno, ja sam takve stvari doživljavao pod Velebitom – ljudi uzimaju za pravo nešto šta nije njihovo. Država ne funkcionira nego se ide linijom manjeg otpora – ogorčen je Šadac.

Šteta je velika, samo krpanje mreža – oko 100 tisuća kuna. Dane izgubljeni na kopnu Franko ne želi ni računati. Deset obitelji s područja Kaštela živi od njihovog isplovljavanja. A iznad svega poštuje i cijeni more. I baš zato neće odustati dok ne ulovi tu ljudsku neman.

I.B.