Sindikat pomoraca zaprijetio Jadroliniji štrajkom: “Tražimo veće plaće i socijalna prava pomorcima!”

Foto: Morski.hr

RIJEKA – Tijekom razgovora o izradi novog Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce koji obavljaju kabotažu na linijama u javnom prijevuzu, na odvojenom zajedničkom sastanku predstavnika sva tri sindikata koji djeluju u Društvu Jadrolinija, donesen je zaključak da je potreban hitan sastanak s predstavnicima Jadrolinije s ciljem rješavanja gorućih problema u Društvu Jadrolinija.

Sindikati traže povećanje plaća pomorcima u Jadroliniji, dinamiku nastavka pregovora za Nacionalni kolektivni ugovor i pomorski dodatak pomorcima.

Sindikat pomoraca Hrvatske se poziva na članak 256. Zakona o radu u kojem stoji: „Osobe koje sukladno ovom Zakonu mogu biti stranke kolektivnog ugovora, dužne su u dobroj vjeri pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora u svezi s pitanjima koja sukladno ovom Zakonu mogu biti predmet kolektivnog ugovora“

Sintikati su zatražili održavanje sastanka u četvrtak s početkom u 11. sati u zgradi Jadrolinije u Rijeci, a eventualno odbijanje ili odgađanje sastanka kažu da će smatrati nedostatkom volje i želje za rješavanjem otvorenih pitanja. Napominju i da im je namjera osim popravka materijalnih i socijalnih statusa pomoraca, sačuvati Jadroliniju od urušavanja u žabokrečinu propalih i uništenih poduzeća u Republici Hrvatskoj.

Na kraju pisma kojeg potpisuje glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, stoji upozorenje Jadroliniji da će u slučaju izostanka sastanka pristupiti odmah organiziranju sindikalnih i industrijskih akcija.

D.G.