Za obnovu devastirane zadarske rive spremno 50 milijuna kuna

Foto: Saša Čuka

ZADAR – Odjel za komunalne poslove Grada Zadra je vrlo brzo organizirao nasipanje šetnice zadarske rive koju su isprali more i kiše.

Hoće li to biti sve što će se ove godine napraviti na Obali Petra Krešimira IV koja je u listopadu 2018. godine najviše stradala u nevremena? Ispitivanjem stanja obale u dužini od 940 metara prije 10-ak godina utvrđeno je kako je “podlokana” i kako je treba preslagati. Kamena površina odavno je očajna, piše 057 info.

U programu komunalne infrastrukture kojeg je napravio Odjel za graditeljstvo za ovu godinu, uz 49 milijuna kuna koliko je procjena vrijednosti rekonstrukcije rive, navodi se iznos od 50 tisuća kuna. – Taj iznos označava da je moguć početak u ovoj godini, ali i ne mora biti. Možda se iz Gradskog proračuna za taj iznos može urediti zelena površina. Ona sigurno neće biti u ingerenciji Lučke uprave koja će preuzeti gospodaranje zadarskom rivom kako bi se preko njih moglo ostvariti EU financiranje.

– Iznos od 50 milijuna kuna već je rezerviran u operativnom programu Ministarstvu pomorstva i infrastrukture – izjavio je pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap. On dodaje kako je to iznos važećeg troškovniku kojeg je D&Z izradio za rekonstrukciju obalnog pojasa i nadogradnju gata (mula). Dokumentacija je spremna za apliciranje ali ne i nositelj investicije. Nakon što je riva postala dio luke Jazine, sada je potrebno utvrditi granice pomorskog dobra. Grad Zadar je, prema riječima Kasapa, predložio da to bude obalni dio rive popločan kamenom koji je devastiran. Na granice pomorskog dobra potrošit će se najviše vremena – od odluke županijske skupštine, tehničke provedbe, resornog ministarstva do konačne odluke Vlade da je riva ušla u obuhvat Lučke uprave Zadar. Tek tada idu natječaji za izvođača radova… uz najveći optimizam, riva bi tek dogodine postala gradilište.

I.B.