Ova zemlja s pola milijuna kuna nagrađuje ribare koji “ulove” špijunski dron iz mora

Foto: Wikimedia / Screenshot

Kineski se mediji ovih dana bave sličnim pričama poput ove iz Hrvatske koja je odjeknula svijetom, samo s jednom bitnom razlikom. Kineske vlasti nagrađuju ribare koji u svoje mreže uhvate dronove, špijunske i druge uređaje koji ne pripadaju njihovom moru. Naime, 11 ribara iz provincije Jiangsu u prošloj su godini iz mora izvukli čak 7 špijunskih uređaja. Ali ni to nije sve, jer su godinu prije oborili rekord – 18 ih je nagrađeno za pronalazak 9 uređaja.

Nagrade ribarima nisu zanemarive jer za eventualni pronalazak od vlasti na ruke dobivaju i do 500.000 juana, odnosno 72.000 dolara ili gotovo pola milijuna kuna. Usporedo s ovim, jedva isposlovana nadoknada štete našem proslavljenom ribaru Darku Kuncu Bigavi od 20.000 kuna ili 3.000 dolara za „ulovljeni“ američki vojno-istraživački uređaj zvuči prilično mizerno.

Istočnokineska provincija Jiangsu ima više od 1.000 kilometara obale okrenute ka Japanu, Južnoj Koreji, a ni Tajvan nije puno daleko (500 kilometara južno).

Geografski položaj i snažno američko prisustvo u regiji objašnjavaju zašto ribari redovno pronalaze neobične uređaje.

Špijuniranje podmornica

Kina nije otkrila odakle uređaji potječu, samo su objavili da su “proizvedeni u drugim zemljama”.

No, regionalni stručnjak i vojni savjetnik Alexander Neill za BBC kaže da su vjerojatno došli iz “američke mornarice, japanske vojske ili potencijalno Tajvana – ovo je veliko područje rivalstva”.

Američka mornarica je 2009. godine sponzorirala istraživanje podmorskih bespilotnih dronova, poznatijih kao “bespilotna podmornička vozila (UUVs)”. Završetkom istraživanja, preporučeno je sedam načina upotrebe UUV-a, uključujući:

– Praćenje “potencijalno protivničkih podmornica”

– Potraga i suočavanje s podmorskim bombama – posebno u morima drugih zemalja

– Implementacija opreme za nadzor

– Nadgledanje “podmorske infrastrukture”, poput komunikacijskih kabela

Istraživanje je također naglasilo praktičnost, iskoristivost i snagu UUV-a – mogu se koristiti „mjesecima“ i „dovoljno su jeftine da se smatraju potrošnima“.

– U ovom slučaju, jeftino znači “samo nekoliko desetaka tisuća dolara”. Njihov trošak, raspon pokrivenosti područja i sposobnosti, znače da su „špijunske podmornice – dronovi“ sve važniji. – kaže Neill i procjenjuje da se njihov broj širom svijeta može mjeriti u stotinama, piše BBC.

Ovo dijelom i pojašnjava zašto se oni stalno pojavljuju u kineskim mrežama. Zemlja ima ogromnu ribarsku flotu, a zakon velikih brojeva sugerira da će povremeno pokupiti i poneki bespilotni dron ili kakav drugi uređaj koji tu ne pripada. Ali, za razliku od hrvatskih ribara, kineski se ne moraju brinuti da će za to biti i dobro nagrađeni i to od vlastite države.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO Amerikanci potvrdili: “Vršili smo testiranja u Jadranu!”