PRODAJE SE BROD “AMORELLA” – Ponos splitske brodogradnje

Foto: Wikimedia

Finska brodarska kompanija Viking Line objavila je da prodaje “Amorellu”, ro-ro putnički brod hrvatske proizvodnje. Do kraja 2020. godine zamijenit će je novi brod Viking Glory koji stiže iz brodogradilišta Xiamen u Kini. Amorella plovi pod finskom zastavom, a matična mu je luka Mariehamn.

Prodaju je potvrdio direktor tvrtke Viking Line Jan Hanses. Iako je, kako kaže, bilo brodskih tvrtki koje su pokazale interes za Amorellu, prodaja će se odgoditi sve dok Fincima ne dostave novi brod, jer kompanija ne želi doći u situaciju da im nedostaje trajekt.

M/S Amorella je izgrađen u Brodosplitu, u Brodogradilištu specijalnih objekata. Prvi je od četiriju brodova blizanaca: M/S Isabella, M/S Gabriella i M/S Crown Seaways, a svi su izgrađeni u splitskom brodogradilištu.

Brod je svečano primopredan 28. rujna 1988. godine. Bio je ponos grada Splita kad je porinut i sveopća gradska tema mjesecima uoči izgradnje. Brod može primiti skoro dvije tisuće putnika i 400 vozila, što je bio vrhunac u ono vrijeme. Američki časopis Maritime Reporter & Engineer News brod proglasio ga je tad najsjajnijim brodom godine.

Duška Boban i Nikola Bajto napisali su knjigu o splitskoj brodogradnji “Amorella – ploveći grad”. Lordan Zafranović snimio je nagrađivani dokumentarac “Amorella – Put u budućnost” 1989. godine, a donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje ovog čuvenog feribota splitskog škvera. Tena Perišin i Šime Strikoman napravili su televizijsku reportažu “S Amorellom preko Baltika“1991. godine.

D.G.