Australci prezadovoljni polarnim kruzerom iz Hrvatske, žele ih još pet!

Foto: Youtube/Screenshot

RIJEKA – Bolja poslovna vremena za riječki 3. Maj mogla bi stići iz Australije. Nakon što je jedan od najluksuznijih kruzera na svijetu Scenic Eclipse prošle godine izgrađen u Uljaniku, proizvodnja bi se trebala nastaviti u Rijeci. Megainvesticija vrijedna je nekoliko stotina milijuna eura.

Riječ je o najluksuznijem polarnom kruzeru na svijetu.

Zbog najsuvremenije opreme može ploviti svim morima na svijetu, čak i onim zaleđenima. Ima i svoju podmornicu te dva helikoptera. Njegova proizvodnja stajala je više od 200 milijuna eura, a ovaj koji upravo gledate izgrađen je u pulskom Uljaniku i već je oplovio pola svijeta.

– Riječ je o jednom od najsofisticiranijih i najelegantnijih brodova ovoga tipa. Možemo svi biti ponosni što je takav brod rađen upravo u Hrvatskoj. Posebnost broda upravo je u tom luksuzu, penthouse veličine oko 200 kvadrata, u ponudi su jela iz različitih kuhinja svijeta, od azijske do francuske – ističe za Dnevnik.hr Saša Čokljat iz Scenic grupe.

Zadovoljni poslom koji je za njih odradio Uljanik, australski investitori žele još pet ovakvih brodova graditi u riječkom 3. Maju. Iza cijelog projekta stoji Glen Moroney, investitor s velikim iskustvom u brodogradnji. I sam se nekoliko puta došao uvjeriti u stručnost domaćih brodograditelja.

– Mi smo uspjeli zadržati taj nukleus znanja koji je bio u Uljaniku i 3 Maju. Cijeli tim je Hrvatski i upravo na tome temeljimo naš daljnji razvoj i mislimo da to možemo napraviti u Hrvatskoj. Tražimo neki modalitet zajedničke gradnje i u pregovorima smo i s brodogradilištem 3. Maj i s Vladom – rekao je Čokljat.

U Ministarstvu gospodarstva su za Dnevnik.hr potvrdili kako ozbiljan interes Australaca postoji. A što o svemu kažu u 3. Maju, koji je posljednjih godina više proizvodio gubitke nego brodove? Stotine radnika su otišle, ali kvalitetu investitori i dalje prepoznaju.

– To bi značilo jedan veliki plus, jedan brod nije dovoljno raditi, mora se težiti tome da se dobije čim više posla. Promijenilo se mnogo toga, prije svega – dobivamo plaću, plaće su postale redovne – kazao je Dalibor Čupković iz Sindikalnog odbora 3. Maja.

Pet novih ekskluzivnih kruzera bili bi jamstvo da će se takvo stanje nastaviti i dalje. Posla bi bilo najmanje do 2026. godine, a značilo bi to i minimalno 900 milijuna eura novih investicija u riječki škver.

I.F.

PROČITAJTE JOŠ:

Posrnuli Uljanik uspio dovršiti polarni kruzer Scenic Eclipse

VIDEO: Uljanik gradi prvi polarni kruzer sa šest zvijezdica – Evo kako će izgledati