Ribari išli na lignje kod Silbe, pa ulovili nerasta crne slavonske svinje

Photo: Pixabay / Ilustracija

SILBA/ILOVIK – Crne slavonske svinje, popularne fajferice pomalo se udomaćuju i u Dalmaciji. U zadarskom zaleđu uzgajaju ih u Briševu, Poličniku, Lovincu, a u posljednje vrijeme u Smilčiću pa čak i na otoku Silbi.

– Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 11 fajferica i nerasta – ispričao je Admir Ado Malkić za Agroklub.  On je inače građevinski poduzetnik, a fajferice je na nagovor Romana Telesmanića sa susjednog Oliba nabavio uz pomoć svog prijatelja Ivana Batinića iz Zagreba koji po Slavoniji organizira kolinje i u “điru” je u svezi fajferica.

– Pomogao mi je izabrati najbolje za rasplod – kaže Malkić.

Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra ili 39 milja od Zadra, stigao je i mladi  nerast. Ali, vidi čuda. Pobjegao je nakon iskrcaja s trajekta. Iskočio iz košare na pola puta do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli.

– Pobjegao je u šumu – otkriva Malkić.

Lovili lignje, ulovili nerasta 

Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. Iako u dobroj kondiciji, mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku. U prvi mah pomislili su da se radi o divljoj svinji, a kad su se uvjerili da je domaća, nazvali su Malkića:

– “Evo, ulovili smo praščića, jel’ to vaš?!” Rekao sam da vjerojatno jest, da ga tražimo – prepričava razgovor sa ribarima. Nerasta su u Silbu dopremili živog i zdravog, ali je ipak – zaglavio.

– Previše se napio mora, počeli su mu otkazivati organi, pa smo mu odlučili prekratiti muke – smije se Malkić. Tako je odbjegli nerast završio dijelom pod pekom, u gulašu, a nešto mesa su poslali i prijateljima na Ravu. Bila je, znači, gozba na Silbi i na Ravi. Guštalo se u slasnim delicijama od mesa mladog “fajfera”, a priča ima i zanimljiv nastavak.

Kako to da je nerast odlučio skočiti u more? Možda je naslutio da na susjednom otoku Olibu ima bolje uvjete za život, tamo žive uglavnom povratnici iz Amerike, ili se pak poželio vratiti u rodnu Slavoniju?

– Ma kad je već bio pobjegao u šumu vjerojatno su ga psi, kojih ima na Silbi, napali i natjerali da spas pokuša potražiti u moru – pretpostavlja Ado Malkić.

Nabavio novoga nerasta 

U potrazi za novim nerastom, Malkić je, po naputku Romana Telesmanića, stigao do Miodraga Oreškovića koji u Smilčiću, u slobodnom uzgoju ima cijelo krdo slavonskih svinja. Agroklub podsjeća da je i Orešković imao probleme sa nerastom. Naime, njemu su lovci, misleći da su divlje, lani ubili tri svinje i jedinog nerasta. Miodrag je Slavonac, umirovljeni branitelj rodom iz Donjeg Miholjca pa ima veze s uzgajivačima svinja. Ubrzo je iz Bjelovara nabavio novog nerasta za svoje krdo, ali ovih dana i za Malkićevo.

– Učinio mi je uslugu, novi nerast je već stigao na Silbu, dobro se slaže za svinjama i očito nema namjeru bježati – kaže kroz smijeh Ado Malkić.

Dodao je još da je Silba pravi raj za svinje. Cijeli otok je obrastao šumom crnike, ima žira, ne fali ni povrća, a ima i ostataka hrane koje lokalne trgovine i domaćinstva rado ustupaju prvoj mini-farmi crnih slavonskih svinja na otoku Silbi. Ne fali im ništa, a i stara izreka kaže: “Silba zlatom siva i u njoj se raj uživa”.

Nedjeljko Jusup