DRZNIK IZ SUPETRA Devastira pomorsko dobro i poručuje: “Jesam li ja jedini što ilegalno radi?”

Foto: Dalmacija danas / Privatni album

Nakon što je već bio kažnjavan za devastaciju pomorskog dobra te upadao u pravne sukobe s lokalnom vlašću i stanovništvom oko (javne) ceste koja vodi kroz njegov hotelski kompleks, vlasnik Svpetrvs hotela Marion Duzich ponovno je u fokusu javnosti zbog najnovije devastacije pomorskog dobra i ilegalne gradnje na privatnom vlasništvu.

Supetrani: “Nekad predivna plaža izgleda kao ratište”

Već dva mjeseca u hotelskom kompleksu bageri i drugi teški strojevi rade punom parom, žale nam se Supetrani, piše Dalmacija danas.

– Nekad predivna plaža Tri mosta izgleda kao ratište, nestao je dio zelenih površina, putići prema moru su srušeni, a oko njih niču iskopi. Nešto dalje, kod Drugog mosta, tik do šetnice uz plažu grade se novi objekti. Sve to bez ikakve oznake gradilišta i zaštite – kažu.

Kako se dio radi na pomorskom dobru, građani su odmah reagirali. Prijavili su radove gradskoj i županijskoj vlasti.

– Komunalni redar Grada Supetra utvrdio je 6. prosinca očevidom na licu mjesta da investitor tvrtka “SVPETRVS hoteli” d.d., obavlja građevinske radove na česticama 912/2 i 912/4 k.o. Supetar, od kojih se čest. zem. 912/4 vodi kao pomorsko dobro, temeljem geodetskog elaborata ovlaštene tvrtke “GEOmar” d.o.o. oznake PR.BR. 381/10 od dana 11. veljače 2010. godine. Za predmetne radove je utvrđeno da ne postoji akt za građenje – objašnjava gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Zapisnik su gradske službe dostavile Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, Inspekciji pomorskog dobra te Državnom odvjetništvu.

Zaustavio gradnju na pomorskom dobru, ali nastavio graditi na privatnom zemljištu

Predstavnici Upravnog odjela za pomorstvo SDŽ su po pozivu izašli na teren 12. prosinca i obustavili radove.

– Utvrđeno je kako se radovi izvode većinom na privatnom zemljištu koje se nalazi neposredno uz pomorsko dobro. Dio radova se tada izvodio na dijelu pomorskog dobra, i to na onom dijelu koji je van koncesije. Koncesionar je upozoren na isto te je nakon spomenutog prestao s radovima na pomorskom dobru te krenuo u vraćanje dijela pomorskog dobra u prijašnje stanje – kažu iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko – dalmatinske županije. Na pitanje razmatraju li oduzimanje koncesije, smatraju da za to nemaju osnova jer se nije gradilo unutar koncesioniranog područja. Napominju da koncesionara, u suradnji s Gradom Supetrom i drugim nadležnim službama, drže na oku.

Iako je gradnja na pomorskom dobru obustavljena, s onom na privatnom vlasništvu se krenulo intenzivnije, kažu nam Supetrani.

18. prosinca Grad Supetar zatražio je očevid građevinske inspekcije, koja je upravo ovih dana izašla na teren. Iz Državnog inspektorata kratko su nam odgovorili da je nadzor u tijeku, a hoće li biti posljedica i kakvih za ilegalnog graditelja, ostaje za vidjeti.

Duzich: “Jesam li jedini koji u Supetru radi ilegalno?”

Vlasnik Svpetrvs hotela Marion Duzich smatra da ne radi ništa loše, a unutar svog kompleksa, kaže, gradi samo gustirnu.

– Sve što radim u hotelima Svpetrvs je za poboljšanje hotelskog smještaja. Žao mi je što imamo jednu građanku koja nema ništa drugo za raditi nego stvarati probleme Svpetrvs hotelima. U ovom gradu zapošljavam 600 ljudi, a ova žena, ova prekrasna žena, nema pametnijeg posla, njoj se ne sviđam ja osobno i neće prestati dok ne uništi Svpetrvs. Stalno zove županijske i gradske vlasti i bilo koga tko ju je spreman slušati – kaže.

Na pitanje gradi li bez dozvole na privatnom zemljištu te je li devastirao zelenilo i plažu koji pripadaju pomorskom dobru, kaže da nije radio ništa što se u Hrvatskoj ne radi svakoga dana.

– Čekam da mi arhitekt donese dozvolu, a za sve što sam do sada napravio ne treba mi dozvola. Koliko ja znam ne trebam dozvolu za izgradnju gustirne na svom posjedu – kaže Duzich. Inzistira da nije bilo devastacije pomorskog dobra te da je samo kopao jamu potrebnu za gustirnu.

Kad smo mu kazali da smo vidjeli fotografije i razgovarali s drugim službama i institucijama, ležerno se nasmijao.

– Da vas pitam nešto, jesam li ja jedina osoba u Supetru koja ilegalno radi? Ne radim ništa što se u ovoj državi ne radi svakodnevno na tisućama lokacija – kazao je poduzetnik, sažimajući u jednu rečenicu sav jad i bijedu hrvatske birokracije, piše Dalmacija danas.

Cijelu priču možete pročitati OVDJE.

I.B.