Hrvatski pomorci spasili posadu jedrilice i psa usred oluje na Atlantiku

Foto: Seastar Team / Facebook

Brod MV Sunda pod zapovjedništvom riječkog kapetana Ivana Veršića spasio je četvero jedriličara od oluje usred Atlantika. Naime, njihovo je plovilo ostalo bez pogona, a osim kapetana Veršića, u spašavanju su sudjelovala još dvojica hrvatskih časnika s filipinskom posadom.

Akcija u kojoj su sudjelovali i prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja i drugi časnik Palube Saša Katavić iz Kaštela izvedena je još 10. siječnja. MV Sunda dobio je obavijest da jedrilica s četiri člana posade i malim psom pluta zbog gubitka pogona i djelomično kormila, piše Novi list.

– Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizualni kontakt s jedrilicom, a cijelu noć ostajemo u blizini u slučaju hitnoće, objašnjava kapetan Veršić – rekao je kapetan Veršić.

Sljedećeg jutra zbog lošeg vremena posada je prisiljena pet puta prekidati akciju spašavanja, ali stalno traže najpovoljniji kurs da bi ih zaklanjanjem približili brodu na što sigurniji način. Valovi su i dalje visoki četiri metra.

– Uspijevamo zaustaviti brod dovoljno blizu njih i dobaciti im ‘Line Throwing App’ i polako oko 15.05 sati su nam ‘alongside’ s desne bande kod štive broj 2. Uspijevamo jedrilicu zadržati desetak minuta, dok se posada nije prebacila na naš brod – opisuje akciju spašavanja kapetan Veršić, javlja Novi list.

Uslijed svog tog valjanja svi članovi posade i mali francuski buldog spašeni su bez ozljede. Spašeno je troje francuskih državljana: majka, otac i 16-godišnje dijete, te portugalska državljanka, koja je ujedno bila i skiperica jedrilice. Jedrilica je napuštena, a posada se jučer popodne iskrcala u brazilskoj luci Macapa. Brod MV Sunda zatim nastavio putovanje Amazonom uzvodno i trenutno je na iskrcaju u Santaremu.