Ograničenja plovidbe i nove “vodne naknade” za Panamski kanal zbog neviđene suše

Foto: Wikimedia

CIUDAD DE PANAMA – Panamski kanal priopćio je prošlog tjedna da će ograničiti dnevnu kvotu dnevnih prolazaka zbog suše, a uz ovo su odlučili uvesti i novu „vodnu naknadu“. Mjere ograničenja prometovanja jednom od najvažnijih svjetskih ruta bili su primorani uvesti zbog održavanja razine plovnosti kanala.

Nadležna služba kanala priopćila je kako su mjere uvedene zbog nedostatka oborina, nakon što je okolni sliv u 2019. godini zabilježio svoju petu najsušniju godinu u posljednjih sedam desetljeća. Sve ovo je negativno utjecalo na opskrbu vodom iz jezera Gatun, većeg dijela ovog plovnog puta, prenosi Reuters.

Administrator kanala Ricaurte Vasquez na konferenciji za novinare je izjavio da će od 15. veljače biti postavljena dodatna fiksna pristojba u iznosu od 10 000 dolara za svako plovilo dulje od 125 metara, kao i promjenjiva doplata na temelju razine jezera Gatun u vremenu tranzita.

– To nije bila laka odluka. Dnevne rezervacije smanjile bi se na 27 s 32 broda. Milijuni dolara trebaju biti potrošeni da bi se zajamčila opskrba vode za sigurnu plovidbu kanalom – rekao je Vasquez novinarima, dodavši da je ova kratkoročna mjera nužna kako bi se riješio problem na kojeg utječu klimatske promjene.

Sustav rijeka i pritoka koji hrane jezera, ključan je za funkcionalnost kanala, a svaki prolaz povlači za sobom milijune litara slatke vode, od kojih se velik dio ispušta u ocean, prenosi The New York Times. Dodatni problem je što se iz istih izvora napaja vodonosni sustav glavnog grada Ciudad de Panamá u kojem živi oko pola milijuna stanovnika

Klijenti u prosjeku plaćaju 188 tisuća dolara po tranzitu, iako s nekim prijelaznim naknadama troškovi prema vlastima Paname narastu i do milijun dolara. Dodatna naplata mogla bi dovesti do smanjenja prometa preko 105 godina starog plovnog puta, ali unatoč prijedlozima gradnje novog megakanala između Atlantskog i Tihog oceana ili proširenja postojećeg, još uvijek je jedina alternativa dobro staro oplovljavanje cijelog kontinenta Južne Amerike.