ZABRINJAVAJUĆI TREND Niz piratskih napada na trgovačke brodove kod Nigerije

Photo: Wikimedia

Niz piratskih napada događa se posljednjih dana u vodama Gvinejskog zaljeva, a na nekolicinu brodova pirati su zapucali iz vatrenog oružja. Nastavlja se tako zabrinjavajući trend koji posljednjih godina ovaj dio Atlantika svrstava u najopasnija mora svijeta. 

Kontejnerski brod je napadnut dok se nalazio oko 45 Nm zapadno od luke Brassa u Nigeriji. Teretnjaku se približio crni gliser s bijelom zastavom i 15 naoružanih pirata koji su na brod otvorili vatru pa se odmaknuli. O napadu su obaviještene nigerijske vlasti, a potvrđeno je i to da je brod imao naoružanu stražu koja je vatru uzvratila, što je bio i razlog povlačenja napadača. Još nije službeno potvrđeno o kojem brodu se radi, no Maritime bulletin piše da je jedini kontejneraš na toj lokaciji bio brod „Grace“, kompanije MSC, pod panamskom zastavom.

Samo dan prije napadnut je tanker u vodama Gvinejskog zaljeva, 55 Nm od najveće nigerijske luke Lagos. Brod se nije zaustavljao i stigao je do sidrišta u Lagosu rano jutros. Čini se da se radi o istoj bandi, koja je nešto ranije napala i treći kontejnerski brod „Jana“ južno od Lagosa.

Međunarodni pomorski biro (IMB) izvještava da je njegov Centar za izvješćivanje o piratskim napadima 2019. godine zaprimio 162 slučaja piratstva i oružanih pljački nad brodovima širom svijeta, u odnosu na 201 prijavljena incidenta u 2018. Incidenti su obuhvaćali četiri oteta plovila, na 11 je brodova pucano, bilo je i 17 neuspješnih pokušaja napada i 130 plovila na koja su se pirati ukrcali.

Foto: Google maps / Screenshot

Gvinejski zaljev – Najopasnije more svijeta

„Iako je svjetski trend pada piratskih incidenta ohrabrujući, brodovi su i dalje u opasnosti u nekoliko regija, posebno Gvinejskog zaljeva“ ističe IMB u svom službenom izvješću.

Broj otetih posada u Gvinejskom zaljevu porastao je za više od 50% sa 78 u 2018. na 121 u 2019. godini. To iznosi više od 90% globalno prijavljenih slučajeva otmica na moru, s ukupno otetih 64 člana posade u šest zasebnih incidenata, i to samo u posljednjem kvartalu prošle godine.  Od 11 zabilježenih slučajeva u svijetu gdje se na brodove pucalo iz vatrenog oružja, 10 ih je bilo upravo u Gvinejskom zaljevu.

– Zabrinuti smo što je ova regija zabilježila neviđen porast otmica posade. Ove najnovije statistike potvrđuju važnost povećane razmjene informacija i koordinacije između plovila, agencija za izvješćivanje i odgovora u zaljevskoj regiji. Bez postojećih potrebnih struktura za izvještavanje, nećemo biti u mogućnosti precizno istaknuti područja visokog rizika za pomorce i riješiti porast incidenata u piratstvu u tim kontinuirano opasnim vodama – izjavio je direktor Međunarodnog pomorskog ureda Međunarodne trgovačke komore (ICC) Michael Howlett.

Jurica Gašpar