Bager stigao u Prvić Luku – Otočani strahuju od devastacije obale

Foto: Facebook

PRVIĆ LUKA – Projekt uređenja plaže na otoku Prviću kod Vodica, predstavljen je u svibnju prošle godine, a idejni nacrt potpisuje arhitekt Tomislav Krajina. Ideja gradnje plaže u predjelu Punta izazvala je revolt dijela građana koji su se i u pisanoj formi izjasnili protiv radova jer bi se “značajno narušila ljepota i izvornost obale, kao i flora i fauna zbog nasipanja škalje svake godine”.

Dolazak bagera na Kekino žalo tijekom vikenda iznova je uzburkao strasti na otoku.

– Pikamerom su počeli rušiti kamenje, razbijaju ogromne stijene – rekao je za Šibenik IN jedan od mještana koji se ne slaže s gradnjom nove plaže na Punti.

Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Grada Vodica, potvrdio nam je, pak, da se stijene ne diraju.

– Projektant Tomislav Krajina dao je izričit nalog da se nijedna stijena ne smije devastirati. Čak donosimo i nova kamenja i njime popunjavamo obalu, odnosno radimo školjere koji će štititi plažu od udara juga. Bager je rušio jedino staru betonsku oblogu među stijenama – kaže Lugović, tvrdeći da će cijeli zahvat biti vrlo brzo gotov te da će plaža dočekati prve turiste ovoga ljeta.

Mještani Punte, njih pedesetak, zabrinuti su iz nekoliko razloga, koje nam je jedan od njih sažeto iznio:

– Ne jamče nam očuvanje prirodnog krajobraza, dovodi se u pitanje stabilnost nekih okolnih kuća, a planirane školjere poremetit će prirodno kretanje mora, odnosno cirkulaciju otpada iz septičkih jama i otpadnih ulja iz otočkih restorana. Isto tako, nasipa se plaža koja je na izravnom udaru juga i prije svake sezone će se morati trošiti sredstva na sanaciju štete – ispričao je Šibenik IN-u mještanin koji je inzistirao na anonimnosti.

Foto: Facebook

Predsjednik Mjesnog odbora Prvić Luka, Alen Škalabrin, ne vidi problem u gradnji plaže na Punti.

– Protiv toga su samo oni koji žive u blizini Kekinog žala, koju dođu tu ljeti na dvadeset dana i tulumare. Oni žele da Luka ostane zabito selo – rekao je Škalabrin, koji nam je potvrdio da se na tu temu nije sazvao zbor građana, no Mjesni odbor se, kaže, složio s gradnjom.

Projekt sanacije i izgradnje Kekinog žala obuhvaća područje stotinjak metara od zadnje kuće u nizu kuća uz more pa prema jugoistoku. Zamišljeno je uređenje nekoliko laguna koje bi se formirale nasipom sitnog šljunka i koje bi bile od udara juga bile zaštićene s dvije školjere. Na postojećim stijenama i pličinama bit će postavljenje drvene platforme za sunčanje i jedan tuš na plaži. Predviđena je i rasvjeta na stupićima u zoni iznad parapetnog zida prve lagune koja je usmjerena na hortikulturu, te dodatna indirektna rasvjeta ispod drvenih platoa, koja će osvjetljavati stijene ispod platoa i na hridi prema šetnici.

Kompletno uređenje plaže Kekino žalo iznosit će 1,5 milijuna kuna.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PRVIĆ: Događa li se razvoj otoka ili pojedinačnih interesa?