Dogus grupa kompaniji iz Luksemburga prodala marine u Hrvatskoj

Investicijski fond CVC Capital Partners preuzeo je D- Marin u vlasništvu Dogus grupe sa sjedištem u Istanbulu. 

– Fond CVC VII tvrtke Capital Partners kupio je poslovanje tvrtke D-Marin u Grčkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. D- Marin u hrvatskoj uključuje marine koje nose oznaku D-Marin Mandalina, Dalmacija i Borik. Svi menadžerski i operativni timovi D-Marina kao uspješnog vlasnika i operatera marina nastavit će obavljati svoje dosadašnje poslove. Korištenjem CVC-ove međunarodne mreže te prethodnog bogatog iskustva u izgradnji tvrtki diljem svijeta, novi većinski dioničar namjerava stvoriti vodeću globalnu tvrtku za upravljanje premium marinama kroz organski rast i akvizicije. Spomenuti ugovor ne uključuje hotele Dogus grupe u Hrvatskoj – ističu u svom očitovanju iz turske grupacije. Prije osam godina Dogus grupa postala je vlasnikom Marine Dalmacija i Borik te je potpisan ugovor o ulaganju od 17 milijuna eura. Uz hotel u Dubrovniku te onaj uz Marinu Mandalina tu je i hotel Maraska u Zadru za kojeg Dogus vjerojatno traži investitora, piše 057 info.

Izvan ove akvizicije ostale su tri marine u Turskoj koje su početak lanca marina kojima je vlasnik bio D-Marin. Turski investitori su u Hrvatsku ušli upravo preko marine Mandaline, da bi od Zdenka Zrilića 2012. godine kupili Marinu Dalmacija u paketu s Borikom, a onda i paket dionica ACI-a, nacionalnog lanca marina kojeg su svojedobno htjeli u cijelosti preuzeti.  Lani u ožujku, Dogus je prodao svoj udjel u ACI-ju od 10,87 posto dionica.

Turci su dali i najpovoljniju ponudu za koncesiju nad Marinom Zadar za koju je već četvrtu godinu otvoren natječaj. Međutim, kriza koja se dogodila u Turskoj dovela je do poremećaja u poslovnom carstvu Ferita Sahenka. Da bi vratili dug nakon devalvacije lire, Dogus grupacija rasprodaje dio imovinu i nalazi nove vlasnike za svoje investicije, piše 057 info. Posljednja je bila na uređenju marine Borik.

I.B.