PULA Obnavlja se gat Molo Carbone, nastradao u udaru Uljanikove platforme

Foto: Regional Express video / Screenshot

PULA – Počela je obnova dijela Mola Carbone čija je statika poremećena nakon što je u njega prije dvije godine udarila Uljanikova platforma Apollo. Investitor, pulska Lučka uprava u obnovu ulaže 1,4 milijuna kuna, a radove, koji bi trebali trajati mjesec i pol, obavlja tvrtka TGI. Riječ je o gatu izgrađenom prije stotinu godina, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, čiji je donji dio puknuo nakon snažnog udarca platforme. Odvaljen je i bočni dio gata.

Donald de Gravisi, ravnatelj Lučke uprave, za Glas Istre pojašnjava da je gat, neovisno o havariji, dotrajao.

– Obnavlja se samo taj dio. Tužili smo Uljanik, međutim, nismo ništa dobili pa smo morali uložiti vlastita sredstva da bi se ondje uopće mogla obavljati gospodarska djelatnost. Naime, preko ruševnog dijela ne smiju prelaziti kamioni. U slobodnoj zoni je petnaestak firmi, ali ne ovise sve o pomorskom prometu na gatu. Njega koriste tvrtka Avangard Shipyards i Ina, koja morskim putem svojih opskrbljivača otprema hranu i druge potrepštine za svoje radnike na platformi, objašnjava De Gravisi.

U ponedjeljak, 13. studenog 2017., snažna bura otrgnula je konope kojima je naftna platforma Apollo u gradnji bila privezana u Uljaniku. Jak vjetar otpuhao ju je 500-ak metara dalje, ravno u Molo Carbone, gdje je doslovno zgnječila Brodospasov opskrbni brod Silni koji je od siline udarca potonuo. Srećom, nitko nije stradao.

I.B.

PROČIAJTE JOŠ: