Izvještaj šibenskih jedriličara nakon ciklona Gloria: “Jučer smo se navaljali pošteno!”

Foto: Dražen Grgić

Stravične snimke s obala Španjolske usljed ciklona Gloria obišle su svijet. Nevrijeme je odnijelo osam života, a do jučer neizmjereni valovi od 13.5 metara razbijali su građevine u prva tri reda od mora. Na španjolskom otočju Baleari zatekla se i šibenska posada jedrilice Sveti Mihovil doktor Dražen Grgić i Vladimir Vlajo, koji su krenuli put Brazila. Pitali smo ih kako su prošli i gdje su sad. 

– Jučer smo se navaljali pošteno. Vjetar je bio i preko 30 čv, a valove više nismo ni mjerili jer je ciklon Gloria ostavio dosta teško more. Prognoza je bila da će ujutro pasti vjetar kod Menorce na cca 10-15 čv i tako je i bilo, ujutro oko 4h bila je tišina koja nas je probudila.

Odmah smo isplovili i oko 5:30 bili na izlazu iz Mahona koji je prava trapula za levant. Kako je bila noć, nismo ni vidjeli valove, gledali smo vjetar i po osjećaju isplovili. Mora je bilo dosta ali prognoza je bila manje pojačanje kasnije i zatim pad vjetra na 10-15 čv. Međutim, to je naraslo na preko 30 čv, i nema nazad. Kad smo vidili da možemo držati kontrolu, nastavili smo za Majorcu nadajući se pojadi, ali ništa, tamo je još i jačalo u noći i tek se pred zoru smirilo. Danas je ugodno i dobro napredujemo na zapad.

Jučer je isto tako ostalo jako puno valova od ciklona Gloria i onda kada je još nastavilo s 30-tak čv, more je bilo stvarno teško. Sreća, pa je bio kurs u po krme – ispričao nam je dr. Grgić.

Kretanje naših jedriličara možete pratiti OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenski doktor zapeo na Balearima: “Čekamo da prođe ciklon, pa možemo prema Brazilu”