OREBIĆ Građevinar ispirao materijal u odvodni kanal – Državni nspektorat: “Krivo je more”

Foto: Čitatelj

OREBIĆ – Nakon što je načelnik općine Orebić dokumentirano potvrdio da privatnik ispred svog hotela betonom nalijeva more, pravdajući to “popravcima oštećene podloge plaže”, stanovnici ove pelješke općine detektiraju novi problem. Građevinski poduzetnik ispire sadržaj gradilišta u potok Hrvatskih voda koji se kanalom i cijevima izlijeva u more. Još je zanimljiviji službeni odgovor Državnog inspektorata. Ispalo je opet da je sve u redu, ali je zapravo – krivo more. 

– Da se u Orebiću nešto okrenulo naopako, svjedoci smo svakodnevno. Od kapetanskog mjesta s čuvenom pomorskom prošlošću postajemo misto slučaj ekoloških incidenata. Najbolji primjer je ovaj koji se dogodio u moru ispred šetnice između luke i hotela. Naime privatni izvođač koji gradi hotel, služi se kanalom potoka od Hrvatskih voda, da neometano ispire gradilište sadržajem koji se izljeva u more i radi ogromnu štetu – piše zabrinuti stanovnik Orebića koji nam je poslao i fotografije.

Nazvali smo najprije Hrvatske vode da pitamo smije li se u potok koji vodi u more, ispirati gradilište. Voditelj ispostave Dubrovnik Vinko Jurjević nam je rekao da nije upoznat s konkretnim slučajem, no naglasio je sljedeće:

– To su nedozvoljene radnje koje se prijavljuju vodopravnoj inspekciji koja izlazi na teren, piše kaznu i nalaže obvezu uklanjanja i čišćenja.

Vodopravna inspekcija je pod Državnim inspektoratom, pa smo nazvali nadležnu inspektoricu Slavicu Čikotić u Splitu koja nam je potvrdila da se ovakvi slučajevi tretiraju prema Zakonu o vodama, ali da pošaljemo i službeni upit, pa smo i to napravili.

Inače, Zakon o vodama između ostalog u članku 126, stavku 7. kaže da je zabranjeno na građevinama za osnovnu i detaljnu melioracijsku odvodnju, do udaljenosti od 3 m od ruba tih građevina orati i kopati zemlju te obavljati druge radnje kojima se mogu oštetiti melioracijske vodne građevine ili poremetiti njihovo namjensko funkcioniranje; stavku 8. stavku istog članka da je zabranjeno u vodotoke i druge vode, akumulacije, retencije, melioracijske i druge kanale i u inundacijskom području odlagati zemlju, kamen, otpadne i druge tvari te obavljati druge radnje kojima se može utjecati na promjenu toka, vodostaja, količine ili kakvoće vode ili otežati održavanje vodnog sustava; te stavku 9. istog članka i zakona u kojem je zabranjeno graditi i/ili dopuštati gradnju na zemljištu iznad natkrivenih vodotoka, osim gradnje javnih površina (prometnice, parkovi, trgovi).

Dok čekamo odgovor, nazvali smo komunalnog redara u Orebiću Tonćija Čulinu koji nam je rekao da je navedeni građevinar naveo da će “malo ispirati taj dan, pa će more biti mutno”, također i da ima sve potrebne dozvole. Za sve eventualno pogrešne radnje kaže da obavještava svog nadređenog, odnosno načelnika općine, Tomislava Ančića.

– Mi smo samo ispumpali vodu koja je bila u bazenu. Bilo je samo nečisto od bagera i to smo isprali. Mi imamo pravo, ja mislim, od Hrvatskih voda da možemo ispumpat u potok. Taj koji je to prijavio je protiv Orebića. Ja sam došao ovdje raditi pošteno i možete slobodno doći vidjeti, a ja ću ako treba platiti kaznu – to i platiti ako možete dokazati da je to naša greška, a ne od prije – ispričao nam je ovaj poduzetnik i obećao da će se javiti ponovno kad provjeri još jednom s izvođačem na terenu o čemu se radi. Nije se više javio.

“Cijev zatrpali valovi u razdoblju bez kiše”

U međuvremenu nam je stigao i službeni odgovor Državnog inspektorata, kojeg prenosimo u cijelosti:

“Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata je po zaprimljenom upitu kontaktirala komunalnog redara Općine Orebić, koji je obišao lokaciju gradilišta u Orebiću kojom prilikom nije uočio onečišćenje. Prilikom izvođenja građevinskih radova iskopa za objekt voda iz građevinske jame se ispumpava u regulirani potok i moguće je da u njoj ima zemljanog materijala. Isto ne predstavlja ekološki incident. Što se tiče zatrpanosti cijevi odvodnog kanala, u razdoblju bez kiše, morski valovi nabijaju dio kamenja iz plićaka u cijevi.

Napomena: ovoj inspekciji su dostavljene fotografije komunalnog redara Općine Orebić”, piše u odgovoru Državnog inspektorata.

Drugim riječima, vodopravna inspekcija nije došla na teren po prijavi građana, već su svoju procjenu izvršili na povjerenju prema komunalnom redaru. Istom onom koji podnosi izvješće načelniku općine. Istom načelniku koji privatnom vlasniku hotela dozvoljava izlijevanje betona u more. Istom privatnom vlasniku hotela koji s načelnikom sjedi u turističkom vijeću Orebića.

Je li doista (u) Orebiću krivo more?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Nalijevanje betona u more ispred hotela, pod blagoslovom općine Orebić