RAZVALJIVANJE POMORSKOG DOBRA Za tajkuna iz Hercegovine dozvolu izvukao otac lokalnog političara

Foto: Screenshot / Net.hr

DUBROVNIK – Da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nešto smrdi po pitanju divljih gradnji uz more i doslovnog razvaljivanja pomorskog dobra sve češće ukazuju mediji, jer institucije koje bi nas trebale štititi od divljaka, na takvo što žmire ili pak otvoreno kroz muljanje s dozvolama propuštaju kroz prste. Kao što je Morski HR ukazao na problem divljeg izlijevanja betona u Orebiću uz dozvolu lokalnog načelnika, tako su i kolege s portala Net.hr objavili fotografije gradilišta na samoj obali mora u Zatonu kod Dubrovnika. Krenuli su istraživati tko i kako gradi i je li moguće da je sve to legalno.

Lokalni portali prvi put su pisali o čudnom gradilištu u Zatonu kraj Dubrovnika u ožujku 2019. Tik do mora rovao je golemi bager i susjedi su se krenuli propitivati što je to i kako je moguće da itko gradi tu, odmah na obali – zar to nije pomorsko dobro? Osvanule su i fotografije na kojima se vidi da bager lomi impresivne priobalne stijene. Pokazalo se da je investitor Mario Slezak, građevinski poduzetnik, te da on posjeduje – legalnu građevinsku dozvolu. Za razvaljivanje pomorskog dobra kaznili su ga, pisalo se, komunalni redari. Slezak je platio kaznu i nastavio graditi kao da se ništa nije ni dogodilo.

A na gradilištu na kojem je prije godinu dana tek kopao bager sada se već uzdižu konture goleme vile. Prenosimo fotografije, uz dopuštenje kolega s portala Net.hr koji su ekskluzivno objavili snimke s terena jednog stanovnika Zatona. Uz jednostavan komentar: “Siguran sam da ja tu nikada ne bih dobio građevinsku dozvolu i mogao raditi ovo što se sada dopušta…”.  Komad obale doslovno nestaje pod građevinom.

Zaton je mjesto tik do Dubrovnika, smješteno u maloj uvali, mirno, s pogledom koji oduzima dah, taman dovoljno udaljeno od gužve koja ljeti nastane u Gradu zbog navale turista s kruzera, ali i dovoljno blizu da je sve ono najljepše i najbolje od Grada jednostavno dostupno. Zato se tu i dostižu rekordne cijene kvadrata u nekretninama ili zemljištu koje su dostižne samo eliti, domaćoj, ali i svjetskoj – primjerice, tu je vila milijunašice Slavice Ecclestone. Posve je jasno da je bilo koja još parcela koja jest ili bi mogla biti građevinska u Zatonu predstavlja pravi dijamant.

A put do građevinske dozvole za ovaj pothvat iznimno je neobičan, provlači se kroz nekoliko generacija lokalnih vlasti i dotiče se nekoliko političara. I usput zorno dokazuje da u zemlji s impresivnom obalom ne postoji nikakav učinkovit sustav kontrole ili spriječavanja razornih graditeljskih pothvata. I da ne postoji istinski politički interes da se uspostavi.

Nova zatonska golema vila gradi se, naime, na temelju GUP-a koju je donijela vlast Andre Vlahušića, dugogodišnjeg dubrovačkog gradonačelnika (prvo HSLS, potom HNS), ali on u svom zadnjem mandatu nije više imao većinu i funkcionirao je tako što je ispunjavao želje HDZ-a i drugih interesnih skupina u gradskoj skupštini. No, GUP je bio samo temelj. Građevinska dozvola je ishodovana u studenom 2018., kada je već na vlasti bio HDZ i novi gradonačelnik Mato Franković. A ishodovao ju je Ivo Potrebica, otac predsjednika Gradskog vijeća, Marka Potrebice (HDZ), koji je – nakon što je dobio građevinsku dozvolu – prodao zemljište Mariju Slezaku, jednom od braće Slezak, građevinskim poduzetnicima iz Mostara, sinovima tajkuna Dina Slezaka, vlasnika lanca kladionica, bliskog prijatelja predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovića. Braća Slezak su poznata i kao graditelji golemog objekta zbog kojeg se urušila ulica usred grada Dubrovnika, tzv. Bourbon, ali i mnogih drugih građevinskih projekata u Dubrovniku.

Foto: Screenshot / Net.hr

Video ove građevine snimljen iz zraka možete pogledati OVDJE.

Parcela kupljena za 26 tisuća eura prodana za 280 tisuća eura

Priča o zatonskoj parceli počinje još 2003. godine. Ivo Potrebica, otac današnjeg predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice, vlasnik male tvrtke za završne radove u građevini, „Nuova Ličilac Gorica“ kupio je za skromnih 26 tisuća eura parceluod Banjalučanina Milutina Kovačevića Rodoljubova. Tada to nije bilo građevinsko zemljište, a Ivo Potrebica nam u kratkom telefonskom razgovoru nije detaljnije pojasnio svoje tadašnje motive. Je li on već tada naslutio da bi to zemljište moglo postati građevinsko? „Sve je po zakonu, čisto. Ne znam zašto vam je to uopće zanimljivo. Bivši vlasnik, direktor jedne tvrtke iz Republike Srpske htio je prodati zemljište, ja sam ga kupio, a poslije prodao jer sam zbog problema u poslovanju tvrtke trebao sredstva.“, odgovorio nam je poduzetnik Ivo Potrebica.

No, činjenica je da je on u prosincu 2018. godine prodao Mariju Slezaku za 280 tisuća eura zemljište – koje je kupio za 26 tisuća eura. Na komadu prekrasnog priobalnog zemljišta na kojem nije bilo nikakvih intervencija u međuvremenu, mali poduzetnik Ivo Potrebica zaradio je, dakle, impresivnih 254 tisuće eura. Jedino što je on učinio jest – pribavljanje građevinske dozvole. Prema presliki kupoprodajnog ugovora koji je dostupan Net.hr-u vidljivo je da je ni punih mjesec dana prije prodaje zemljišta Mariju Slezaku prodavatelj zemljišta, Ivo Potrebica išao ishodovati građevinsku dozvolu na parceli. Ugovor je potpisan 20. prosinca 2018., a građevinsku dozvolu je izdao Grad Dubrovnik  29. studenog 2018. (Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje).

Povraća li vam se već? Imate li želuca za još, cijeli članak pročitajte OVDJE

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Bahati investitor uništio pomorsko dobro pa nakon kazne nastavio graditi

FOTO/VIDEO Nalijevanje betona u more ispred hotela, pod blagoslovom općine Orebić