Jednostavni domaći recepti: Janjetina na ražnju

Foto: Marijan Zujić

Mnogi su se turisti zapitali što znače ti znakovi uz cestu koji usputno prate namjernike do mora. Oni koji su dobri s engleskim, često bi pokušali izgovoriti “ĐEN-ĐEN-TAJN”, pa onda uz to 7, 5, 3 ili koliko kilometara piše na smjerokazu koji bi trebao označavati mjesto i udaljenost za okrjepu na način kojeg povijesno ovi prostori prate od turskih vremena. Janjetina je postala svevremenska, za mnoge zapadnjake ukusna nepoznanica, a rijetke licemjere barbarska. Svakako, domaći recept Marijana Zujića poziva da tradiciju ogolimo kroz zapravo jednostavno iskustvo…

Marijan Zujić

Priprema:

Obično kupim oderanog i očišćenog  domaćeg janjca optimalne težine oko 12-13 kg te ga sat vremena prije pečenja izvadim iz hladnjaka.

Ispere se unutrašnjost trbušne šupljine i usta od ostatka krvi, te se natakne na ražanj, a odmah potom treba posoliti unutrašnjost. Na leđima probijte rupu i provucite žicu te učvrstite janje za ražanj. Treba ga dobro pričvrstiti za ražanj, da se ne bi okretao prilikom pečenja. Odrežite prednje noge u koljenu. Glavu, leđa i zadnje nogice, također učvrstiti za ražanj. Stražnje noge prebacite preko ražnja, jednu nogu provucite kroz tetivu druge, pa obje vežite žicom za ražanj i dobro stegnite.

Janje se posoli najprije iznutra pa zatim izvana (soli treba oko 2% težine janjca), dobro je da odstoji posoljeno minimalno pola sata. Trbušna šupljina se zatvara prorezivanjem opeka ili papršnjaka (koljenica). Nožem zarežite butove i posolite, te napravite ubod nožem kod obe plećke i posolite, zatim posolite cijelo janje izvana. Kad se janje dobro ugrije (oko 45 minuta), pod butove i plećke dodajte malo žara. Stavlja se peći iznad laganog žara uz stalno  okretanje  ražnja.

Plamen vatre ne smije biti preblizu da meso ne izgori i da se pretjerano ne isušuje. Da meso ne izgori i popuca na početku pečenja, janje se premazuje slanom vodom. Pečenje traje, ovisno o veličini janjca i količini raspoloživa žara, prosječno od dva i po do tri sata na laganoj žeravi.

Pečeno janje izrežite na komade i poslužite vruće. Uz pečeno janje poslužite mladu zelenu kapulicu ili sezonsku salatu. Kao prilog možete dodati pečeni krompir.

Marijan Zujić