Kineski turisti iz Wuhana nakon Plitvica idu u Zadar i Dubrovnik, pa u BiH

Foto: Pixabay

Jučer je nešto prije podneva na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa. Prema dostupnim informacijama, oni su na tlo Europe doputovali avionom i to u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku, a prije toga su u milanskoj zračnoj luci prošli tzv. screening stanja organizma. Nitko nije imao simptome bolesti.

Na Bregani su zaustavljeni te su dobili upute što moraju činiti ako primijete simptome.

Kamo su se zaputili? 

Prema informacijama koje posjeduje index, Kinezi koji su pristigli u Hrvatsku su turisti, a doznali su i njihov plan puta.

Jučerašnji dan su nakon ulaska u Hrvatsku trebali provesti na Plitvičkim jezerima.  Danas bi, pak, tijekom dana trebali posjetiti Dalmaciju, konkretno Zadar i Dubrovnik. Nakon toga planiraju posjetiti BiH.

Vozaču ostavili upute 

Autobus s kineskim turistima iz Wuhana, grada iz kojeg je krenuo koronavirus, zaustavljen je na Bregani, a putnici su dobili upute o tome što moraju činiti ako primijete simptome.

Osim toga, vozač autobusa dobio je broj epidemiologa kojemu se mora javiti ako primijeti da netko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Kontaktirane nadležne službe i NP Plitvička jezera

Novinari Indexa su pokušali kontaktirati nadležne službe i NP Plitvička jezera kako bi doznali više informacija.

Najprije su nazvali HZJZ, čija im je dežurna epidemiologinja rekla da joj od jutra zvoni telefon građana koji su u panici. “Nema potrebe za panikom”, rekla je i dodala kako je točna informacija u jučerašnjem članku na tom portalu kada se radi o smjernicama HZJZ-a.

Potom su zvali policijsku upravu zagrebačku i policiju na Bregani. Na Bregani se nitko nije javljao, dok su u PU zagrebačkoj radili na provjeravanju informacija u suradnji s policijom na Bregani. Na telefonski broj NP Plitvička jezera se nitko nije javio.

Policija: U busu ih je bilo 29, pregledani su u Milanu

Oko podneva stižu informacije iz PU zagrebačke vezano za ulazak turista iz Kine u Hrvatsku. Dežurna službenica za odnose s javnošću je Indexu potvrdila kako su kineski turisti ušli u Hrvatsku oko 11:25 sati.

– Jučer oko 11:25 sati je na granični prijelaz Begana pristupio autobus s 29 osoba iz Narodne republike Kine, odnosno iz grada Wuhana i okolice. Obavljenom graničnom kontrolom utvrđeno je da su iz Kine doputovali u Milano, a u zračnoj luki u Milanu je provjereno njihovo zdravstveno stanje – poručila je.

Dodala je i kako su nadležne službe obaviještene s njihovim dolaskom te kako sve prate.

– O njihovom dolasku je obaviješten HZJZ, koji je zatražio da ih upoznamo s načinom postupanja u slučaju uočavanja sumnjivih simptoma te sa sadržajem letka o mjerama prevencije za putnike, što je i napravljeno – dodala je.

Potvrdila je kako nakon putovanja kroz Hrvatsku turisti nastavljaju u BiH.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski pomorac zabrinut zbog koronavirusa: “Uvjeti užasni, a agencije za ukrcaj ne upozoravaju!”