Kreće izgradnja kanalizacijskog sustava na Lopudu

Foto: Boris Kačan

DUBROVNIK/LOPUD – Dvije podzemne kanalizacijske crpne stanice, 5 kilometara novih cjevovoda i podmorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uskoro će se krenuti graditi na Lopudu. Ugovor o izgradnji tamošnjeg sustava odvodnje i pročišćavanja, vrijedan 12 milijuna kuna, potpisan je danas između predstavnika Vodovoda Dubrovnik kao investitora i zagrebačke tvrtke Energoherc kao izvođača radova. Potpisivanju je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je svoje zadovoljstvo potpisivanjem već trećeg ugovora za izgradnju kanalizacijske mreže na području Grada Dubrovnika u kratko vrijeme.

– Posebno je zadovoljstvo činjenica da krećemo i s prvim elafitskim otokom, na kojemu je jedan od najvažnijih problema upravo nedostatak kanalizacijske mreže. Činjenica je da naš turizam počiva na čistom moru, a ne može to biti okosnica ako ne postoji kanalizacijska mreža na području Grada Dubrovnika. Zato je iznimno važno riješiti sve elafitske otoke, riješiti svu kanalizacijsku mrežu u Gradu. Kanalizacijska mreža Lopuda je prvi zahvat koji će započeti u ovoj godini – istaknuo je gradonačelnik te zahvalio Upravi Vodovoda na još jednoj pokrenutoj investiciji te Hrvatskim vodama koje su osigurale dio sredstava i prate ovaj  iznimno važan projekt. Stanovnike Lopuda zamolio je za strpljenje prilikom izvođenja radova.

– Lopud je turističko mjesto, ali činjenica je da se tijekom sezone jedan manji dio radova ipak može izvoditi, a da se ne opterećuje sama sezona. Bez strpljenja i razumijevanja stanovnika teško se radovi mogu izvesti na vrijeme i kvalitetno. Ali vjerujem da svi skupa možemo biti zadovoljni jer će Lopud će dobiti kvalitetnu kanalizacijsku mrežu.  Više ih neće opterećivati ovi problemi koji su ih dnevno opterećivali – rekao je gradonačelnik Franković.

U ime Vodovoda Dubrovnik kao investitora, ugovor je potpisao predsjednik Uprave Lukša Matušić.

– Ovo je za nas iznimno bitna investicija. Lopud je prvi od Elafitskih otoka koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. Nisu nam drugi otoci manje bitni, ali ovdje imamo riješene imovinsko-pravne odnose i ishođenu građevinsku dozvolu – rekao je ovom prigodom predsjednik Uprave Matušić, naglasivši kako Vodovod u ovu investiciju kreće u suradnji s Hrvatskim vodama te da će je nastojati čim prije završiti. Dotaknuo se i dosadašnjih problema s otpadnim vodama koje stanovnici Lopuda trpe posljednjih petnaestak godina i istaknuo kako je Vodovod Dubrovnik u posljednje dvije sezone pomagao koliko je mogao, iako u svom vlasništvu tamo nema nikakvu infrastrukturu.

– Iza Lopuda će, nadam se, doći Suđurađ u suradnji s Gradom Dubrovnikom koji tamo ima u planu neke svoje investicije. Iza Suđurđa, za kojeg mi imamo riješenu građevinsku dozvolu, idu i Koločep i Šipanska Luka. Nitko nam nije manje važan, ali ovdje imamo sve preduvjete za krenemo u investiciju odmah nakon potpisivanja ugovora – pojasnio je Matušić.

Izvođač radova je tvrtka Energoherc čiji je direktor Ante Šimić istaknuo kako bi Dubrovnik, kad je riječ o funkcioniranju, trebao biti primjer ostatku Hrvatske, a što njih kao izvođače radova obvezuje da posao odrade izuzetno kvalitetno i u zadanim rokovima.

Prema najavama, prvi strojevi na Lopudu mogu se očekivati već od 1. veljače.

I.B.