VOJNI ANALITIČAR Kiowe nemaju opremu za let iznad mora i MORH cijelo vrijeme zna za taj rizik

Photo: eZadar

Za eskadrilu Kiowa Warriora, čiji se helikopter s dva člana posade srušio danas kod Zlarina, nije nabavljena oprema za slijetanje i plutanje na moru. Riječ je o tzv. skijama, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri. Kako doznaje Index, Ministarstvo obrane nikad ih nije kupilo iako su bile naručene.

– To je zaključak do kojeg se dođe temeljem promatranja civilnih propisa. No, ovo je bila vojna letjelica, tako da ti propisi za njih ne vrijede. Vojne letjelice i vojni letovi mogu podrazumijevati razine rizika koje bi u civilnoj sferi bile zabranjene. Nažalost, ta se razlika posebno vidi kod letenja nam morem, lakim jednomotornim helikopterima u kojima nema baš ni mjesta za opsežnije komplete civilne sigurnosne opreme – ispričao je za Morski HR vojni analitičar Igor Tabak koji se prisjeća upravo ove teme koju je njegov časopis Obris.org obradio još 2016. godine.

U intervju sa sadašnjim zapovjednikom HRZ-a, brigadnim generalom Michaelom Križancem, tada jednim od čelnih ljudi zaduženih za nabavu helikoptera OH-58D, postavljeno je pitanje upravo za problem jednomotornog helikoptera pri mogućim rizičnim letovima, kao što je let nad morem. Proteklih godina mogli su se vidjeti helikopteri OH-58D kako lete nad morem, primjerice prošle godine u Splitu pri odlasku s TT zbora na Rivi, pri čemu su se pojedini stručnjaci hvatali za glavu. No u intervjuu iz 2016. godine general Križanec je za Obris odgovorio kako su civilni propisi i vojni zadaci dvije sasvim različite stvari.

Prenosimo dio iz tog intervjua…

Prije nego prijeđemo detaljnije na ovo pitanje, postavilo mi se, i ne samo meni, par nedoumica. To je jednomotorni helikopter – nije li to određeni problem pri npr. letovima nad morem…? Da ne spominjemo da EU zadnjih godina insistira na 2 motora za let iznad urbanog prostora…

– Po meni je apsolutno pogrešno razmatrati vojne sposobnosti u kontekstu civilnih propisa. Inicijalno je taj helikopter svoje vatreno krštenje doživio u Perzijskom zaljevu. To je bila prva intergranska uporaba sredstva „Army-a“ s brodova US Navy, gdje su oni po noći tražili i onesposobljavali brze iranske patrolne čamce koji su postavljali mine u zaljevu. Što se tiče vojske – ne treba miješati nekakve civilne i vojne propise, standarde, norme.

Mi govorimo o riziku – to znači da razmatramo i da li to može dovesti do gubitka neke sposobnosti, može li to dovesti do gubitka ljudskog života, ali uvijek odvagnemo da li je ta zadaća provediva ili nije i koliki je taj rizik. Znači, „risk assessment“ se provodi i provodit će se i nema nikakve zapreke da netko ne odluči poslati jednomotorni helikopter na otvoreno more, naravno, ako ono što ćemo time dobiti nadilazi rizik. Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja. Posao vojnih pilota se ne može i ne smije izjednačavati s poslovima civilnih pilota. Razumijem da netko tko komercijalno vozi putnike mora imati 2 motora, mora imati nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu – to mi je jasno, ali mi radimo drukčiji posao, koji uključuje i zahtjevnije zadaće – ispričao je tad brigadni general Michael Križanac za Obris.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, ušli su u sastav Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze 2016. godine, iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih američkih država. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a došli su sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima, pisao je o njihovoj sposobnosti Hrvatski vojnik. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Novinarima će se zbog pada vojnog helikoptera obratiti ministar Krstičević