Vojska objavila: “Prizemljili smo sve Kiowe! Došlo je do naglog udara u more, tijelo pilota izvukli ribari “

Foto: HRZ / M. Karačić

Ministarstvo obrane je nešto poslije 14.30 sati održalo izvanrednu konferenciju za novinare zbog pada helikoptera između Zablaća i otoka Zlarina. Sućut obitelji i detalje o nesreći javnosti su predočili ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

– Izražavam sućut obiteljima poginulog. Iz sada nepoznatih razloga došlo je do pada helikoptera Kiowa Warrior sa dva člana posade. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Sukladno pravilu o zrakoplovnim nesrećama, formirao sam povjerenstvo u cilju da se utvrde sve okolnosti. Upoznao sam predsjednicu RH i premijera s događajima. Nakon konferencije posjetit ćemo obitelji. Naše misli su uz obitelji naših pilota i pružit ćemo im punu potporu u ovim teškim trenucima – rekao je ministar Damir Krstičević.

– Nakon dojave, zapovjeđena je obustava leta svih Kiowa dok se ne ustvrdi razlog pada – rekao je načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov.

– Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u more. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500. Prema trenutačnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija – rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Na konferenciji je otkriveno da se olupina helikoptera nalazi na 30 metara dubine i da su trenutno u akciji ronioci, pa će prije izvlačenje olupine ustvrditi nalazili se tamo i tijelo drugog pilota ili će se potraga širiti.

D.G.