PRIJETI IM PETOGODIŠNJI ZATVOR Vlasnik NK Rijeka u udruženom zločinu okupirao i izbetonirao javno pomorsko dobro

Foto: Denis Kunčić / Google Maps / Ilustracija

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića te još tri osobe i jedne tvrtke za bespravnu gradnju na pomorskom dobru u mjestu Miškovići na otoku Pagu.

Svim okrivljenicima na teret se stavlja počinjenje kaznenog djela protiv okoliša iz članka 212. Kaznenog zakona, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tročlano vijeće zadarskog suda odluku je donijelo krajem prosinca prošle godine, nakon što je odlučivalo o prigovoru Miškovićeve obrane na optužnicu podignutu u veljači 2019. godine. Zadarsko odvjetništvo je naknadno pojasnilo svoje stajalište i optužnica je je sada postala pravomoćna, piše Slobodna Dalmacija.

Četiri osobe i jedna tvrtka sumnjiče se za bespravnu gradnju objekta, privatne rive i privezišta na zaštićenom dijelu obale u dotad netaknutoj uvali Mlinarice.

Ovo su optuženi za zločin protiv zaštićene prirodne vrijednosti

Prema optužnici, prvookrivljeni je Šime Mišković (80), drugookrivljeni je njegov sin, Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba, Ilija Beara i Ilija Babić. Kao pet optuženo je zagrebačko trgovačko društvo “Teh gradnja”.

Oca i sina Miškovića tereti se da su od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017. dogovorili s “Teh gradnjom” izgradnju obiteljske kuće na zemljišnoj čestici u Dinjiški iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru, „u području koje je propisom proglašeno područjem od posebnog interesa za državu”.

Sve su to dogovorili bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu izvođači radova, Ilija Beara i Ilija Babić, su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 180 metara, širine tri metra, s rampom dimenzija 9×2,7 m.

Uz nju su izgradili ogradni zid dužine 170,85 m i visine 3 do 3,8 m, kao i dva mola u moru i betonskim platoom, jedan površine 9,7 m x 6,8 m sa stepenicama, a drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 m x 4,35-4,90 m, te sa jednim kamenim nasipom nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40×13,70 m, piše Slobodna.

Također su izgradili i još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11, a također su izgradili prizemnu građevinu površine 12,10 x 8,00 metara, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12 sa platoom dimenzija 5,6 x 6,4 m i to sve usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je “Teh gradnji” zabranjena gradnja, navodi se u optužnici.

Općinsko državno odvjetništvu u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da poprave štetu načinjenu kaznenim djelom. Drugim riječima, da sruše bespravno sagrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RAZVALJIVANJE POMORSKOG DOBRA Za tajkuna iz Hercegovine dozvolu izvukao otac lokalnog političara