Akcije čišćenja Čuške dumboke – Izložba fotografija u Saljskoj knjižnici

Foto: Općina Sali / Ilustracija

SALI – Društvo 20000 milja i Javna ustanova PP Telašćica organiziraju događanje izložbe fotografija “Akcije čišćenja Čuške dumboke” na Dugom otoku. Izložba će biti postavljena u Saljskoj knjižnici u petak 31.1. a trajat će sve do sljedećeg petka, 7.2.

Ova izložba sastavljena je ponajviše od podvodnih fotografija – no ne bilo kakvih! To su fotografije koje prikazuju puno lošeg i malo dobrog iz podmorja jedne od najljepših uvala u Parku prirode Telašćica. Ti prizori daleko su od onog što je uvala nekad bila, ali prikazuju nastojanja kojima se teži – čistoj uvali koja će biti dostojan dom svojim morskim stanovnicima. Izložba želi objediniti dosadašnje napore koji su učinjeni na području Parka u svrhu umanjivanja štetnog utjecaja koji je nastupio nakon ekološke katastrofe.

Akcije čišćenja u Čuški dumbokoj se provode aktivno posljednje dvije i pol godine, no posao nažalost još nije gotov. Ovom izložbom organizatori žele podsjetiti na velike razmjere tog ekocida te potaknuti rješavanje pitanja odlagališta koje i dalje prijeti ovoj uvali, ali i zahvaliti svima koji su sudjelovali u brojnim akcijama čišćenja i pokazati da iako su se nekada akcije činile kao Sizifov posao bez kraja, pomaci su vidljivi!

Zaštićena područja često su od iznimnog značaja ili zbog svoje krajobrazne ljepote, biološkog bogatstva ili geološke posebnosti. Morsko zaštićeno područje Parka prirode Telašćica objedinjuje sve te elemente i mnogo više. Uslijed velike količine padalina koje su u 11. rujna 2017. godine pale na području gotovo cijele hrvatske obale jedno od područja koje je snažno osjetilo poljedice te elementarne nepogode bio je jug Dugog otoka, a posebice uvala Čuška dumboka.

Uvala zbog svog karakterističkog oblika i neposredne blizine neodgovarajuće saniranog odlagališta otpada Veli dočić nakon bujice vode koja je protutnjala otokom postala nesretnim slučajem okolnosti podvodno „odlagalište otpada“. Velike količine otpada s obližnjeg odlagališta završile su u moru, duboko u uvali, na njenom dnu i nekoliko stotina metara od mjesta ulaza. Tolika količina otpada, blata, sedimenta i zemlje ozbiljno je ugrozila kako krajobraznu ljepotu podmorja ove specifične uvale, tako i živi svijet u njoj.

Aktivnosti ove izložbe dio su inicijative Društva 2000 milja “ZAJEDNO PROTIV MORSKOG OTPADA” i projekta “Čišćenje uvale Čuške dumboke u Parku prirode Telašćica nakon velike poplave 2017.” Društva 20000 milja čiju provedbu sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zadarska županija.

Autori fotografija:
Marija Oštarić, Hrvoje Čižmek, Barbara Čolić (Društvo istraživača mora 20000 milja – 20000 Leagues Society
Marko Lete (UPA Rostrum Split)

D.G.