Ostaci helikoptera prebaceni u Gaženicu, pa Zemunik, gdje će biti istraga uz pomoć Amerikanaca

Foto: OS RH/S.Brigljević

ZADAR – U srijedu iza 21.30 sati u luku Gaženicu su vojnim brodom HRM-a stigli dijelovi olupine helikoptera Kiowa Warrior koji je u ponedjeljak pao u more kod otoka Zlarina. U nesreći su poginuli piloti, bojnik Marin Klarin iz Zadra i natporučnik Tomislav Baturina iz Sinja.

Dijelovi helikoptera će biti prebačeni u zrakoplovnu bazu u Zemuniku gdje bi se trebalo provesti forenzičko vještačenje s ciljem otkrivanja uzroka pada letjelice, u čemu će naši vojni stručnjaci imati pomoć američkih kolega, piše Zadarski.hr.

Podsjetimo, jedan od najnovijih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Kiowa Warrior, sa samo 500 sati leta, srušio se iz još uvijek neutvrđenih razloga u ponedjeljak oko 11 sati u more između Zlarina i Zablaća. U padu su poginula dvojica nagrađivanih pilota i instruktora leta, bojnik Marin Klarin iz Zadra i natporučnik Tomislav Baturina iz Sinja.

Što se točno dogodilo istražuje Povjerenstvo za istragu nesreće na čelu s pukovnikom Marijem Počinokom, a svoju pomoć u istrazi ponudili su i Amerikanci. Pukovnik Počinok je istakao da su članovi povjerenstva zrakoplovni istražitelji iz sastava Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a te najrelevantniji stručnjaci iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju održavanja zrakoplova i sigurnosti letenja.

– Temeljna zadaća Povjerenstva je utvrđivanje uzroka nesreće i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila, donošenje zaključaka i davanje sigurnosnih preporuka za poboljšavanje sigurnosti vojnog letenja te prevenciju ili ublažavanje posljedica sličnih događaja u budućnosti, prije svega za povećanje sigurnosti vojnog letenja – dodao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj.

– Povjerenstvo će tijekom svojeg rada koristiti sve raspoložive resurse iz sustava domovinske sigurnosti, a ovdje moramo naglasiti kako je američka strana ponudila svoju pomoć što nije isključeno da ćemo i prihvatiti – rekao je Počinok.

U ovim trenucima počinje komemoracija poginulim pilotima u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, a sahrane će se, u skladu sa željama obitelji, održati u krugu obitelji, prijatelja i kolega. Sahrana bojnika Marina Klarina održat će se u četvrtak, 30. siječnja 2020. u Zadru, a sahrana natporučnika Tomislava Baturine održat će se u petak, 31. siječnja 2020. u Sinju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Komemoracija bojniku Klarinu i natporučniku Baturini