PODVELEBITSKI KANAL Rive sagrađene u Austro-Ugarskoj se raspadaju

SENJ/STARIGRAD/KARLOBAG – Podvelebitska mjesta koja su nekad bila povezivana brodskim linijama, danas imaju zapuštene i devastirane rive i pristaništa. Od kad nema tih linija, prestalo se ulagati, a zub vremena je učinio svoje, jer su u Senju, Starigradu kod Senja, Jablancu i Karlobagu sve rive građene za vrijeme Austro-Ugarske.

Na gatu Svetog Nikole u Senju radovi sanacije su u jeku, financira ih Ministarstvo prometa mora i infrastrukture.

– Kroz svoj sredstava sufinanciranja sanacije lučke infra i suprastrukture  dodjeljuje lučkoj upravi Senj i vrijednost ovih radova je 5 milijuna kuna – ispričao je za HRT Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj.

Riječ je o izvanrednoj sanaciji, koju su, ističu žitelji Jablanca, njihova riva i gradska plaža odavno zaslužili. Do prije 4 godine brodar Rapska plovidbe odavde je prevozio putnike i automobile za otok Rab. Manevre trajekata na tom uskom pristanišnom prostoru imali su utjecaja na obalni rub.

– Tako kad se Rapska plovidba povukla ništa se tu nije uložilo. Da se onda prije 5-6 godina onaj trajekt Barban nije zabio ovdje ni to se ne bi napravilo, a to se napravilo od oštete, ni grad ni županija, objašnjava Branko Mršić Žućo, Jablanac.

Županija Ličko-senjska lani je prvi put je osigurala milijun i 600 tisuća kuna za  uređenje pomorskog dobra.

Dio tog novca, a riječ je o ukupno 944 tisuće kuna, namijenjeno je lučkom području Jablanca.

– To je sanacija obalnog zida u luci Jablanca i plaže u luci Jablanac, objašnjava Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj.

Za izvođenje radova na 120 četvornih metara platoa i 27 metara obalnog zida plaže, uskoro će biti raspisan javni natječaj.

I.B.