3 min. čitanja

Tijekom 2019. spašeno 1155 osoba i 195 plovila u sklopu 612 spasilačkih akcija

Tijekom 2019. spašeno 1155 osoba i 195 plovila u sklopu 612 spasilačkih akcija
Foto: MPPI

Statistički izvještaj MRCC Rijeka u protekloj 2019. godini bilježi 612 koordiniranih spasilačkih akcija na moru, u kojima je spašeno ukupno 1155 osoba i 195 plovila. Učestalost spasilačkih akcija u 2019. godini, podjednako je u odnosu na prethodne godine, uz očekivani porast tijekom ljetnih mjeseci, uslijed značajnog povećanja pomorskog prometa.

U razdoblju od 1.1. do 31.12.2019. godine, u području nadležnosti Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te pripadajućih osam MRSC pod-središnjica, koje djeluju u sastavu lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik) poduzeto je 612 akcija traganja i spašavanja na moru (TiS/SAR akcija) u kojima je spašeno 1155 osoba. Ukupni broj spasilačkih akcija u 2019. godini za 8,5% je manji u odnosu na 2018. godinu, s utvrđenim smanjenjem akcija od svibnja nadalje i osjetnim padom akcija tijekom kolovoza i rujna. Analizom strukture angažiranih spasilačkih plovnih jedinica u 2019. godini, bilježi se porast uključenosti plovnih jedinica Lučkih kapetanija i Ministarstva unutarnjih poslova, od čega je više od pola spasilačkih akcija (57%), u protekloj godini obavljeno plovnim jedinicama lučkih kapetanija.

Hitne medicinske intervencije, prijevoz (bilo da se radi o prijevozu morem ili zrakom), savjeti, i drugi načini potpomognutih oblika medicinske pomoći, prošle godine su poduzimani u 223 slučaja, što je porast za 8,8% u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu ovaj segment zauzima najveći pojedinačni udio u ukupnom udjelu izvanrednih događaja na moru (54%).

Roniocima je pomoć pružana ukupno 11 puta (6 na boce, 5 na dah), 22 akcije poduzete su u cilju spašavanja daskaša iz pogibeljnih situacija na moru, a spašeno je i 19 kupača.

Nažalost, tijekom protekle godine dogodilo se 27 smrtnih slučajeva te jedna nestala osoba dok je ozlijeđenih osoba bilo ukupno 29, tj. 30,9% manje u odnosu na prošlu godinu, dok je značajno smanjen i broj smrtno stradalih osoba, za 20,6%, uz povećanje broja spašenih osoba za 6,9%. Navedeni pokazatelji rezultat su pro-aktivnog djelovanja Ministarstva u ostvarenju strateškog cilja povećanja razine dostupnosti i kvalitete pružanja usluga sigurnosti plovidbe, kako u dijelu prevencije, tako i u dijelu pružanja usluga traganja i spašavanja.

Protekle godine zabilježeno je 15 sudara i 55 nasukavanja plovila. Potonula su 23 plovila, a značajno je oštećeno 40 plovila, dok je od posljedica požara djelomično ili u potpunosti oštećeno 8 plovila.

Intervencije u cilju spašavanja plovila u kvaru ili nesposobnih za plovidbu poduzete su ukupno 56 puta, a u najvećem broju slučajeva utvrđeni su problemi sa kvarovima pogonskih strojeva na plovilima te upravljačkim sustavima, što je manje u odnosu na prethodnu 2018. godinu, tijekom koje se interveniralo prema 83 plovila u kvaru.

Sigurnosno stanje u pomorskom prometu višestruko je poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat pojačanog ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, redovitu edukaciju kadrova i unaprjeđenje tehničke opremljenosti posada i plovila. Stalna i pojačana nazočnost plovila lučkih kapetanija posljednjih godina, rezultirala je pozitivnim pomacima u pogledu smanjenja pomorskih nesreća. Ipak, u odnosu na broj poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija analize potvrđuju kako su i nadalje najčešći uzroci nesreća i nezgoda na moru nemar nautičara. Najčešći propusti nautičara, koji ih dovode u pogibeljne situacije na moru su zanemarivanje prognostičkih upozorenja, nedovoljno nautičko iskustvo i neadekvatna  opremljenost brodica i jahti, stoga se prema svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano apelira slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbu morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije. Tu je od osobite pomoći i službena višejezična besplatna mobilna aplikacija ‘nIS- nautički informacijski servis’ koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke, bitne za sigurnu plovidbu, čime se značajno pripomaže voditeljima plovila i njihovim posadama tijekom boravka na moru, a ponajprije u slučajevima pogibeljnih situacija.

Detaljne kronološke statistike traganja i spašavanja na moru možete pregledati na web stranici Ministarstva u rubrici Traganje i spašavanje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.