Vlada blagoslovila kreditno zaduženje Jadroplova kod HBOR-a

Foto: Kaja Kljaković-Gašpić / Facebook /

ZAGREB – Hrvatska je Vlada na sjednici u četvrtak dala suglasnost društvu Jadroplov d.d., Split, za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, u iznosu od 55 milijuna kuna, na rok od 10 godina, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja društva Jadroplov d.d., Split za razdoblje 2015. – 2019. godine.

Ministar Oleg Butković kazao je da se kredit otplaćuje u 32 kvartalne rate od kojih prva dospijeva na naplatu 30. lipnja 2020. godine.

Butković je izvijestio da je kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uvjetovano davanjem financijskog državnog jamstva Republike Hrvatske, u iznosu od 44 milijuna kuna, odnosno u visini 80 % iznosa kredita, uvećano za pripadajuće kamate, naknade i troškove.

U obrazloženju Odluke između ostalog stoji da Društvo Jadroplov d.d. kao instrumente osiguranja za redovnu otplatu nudi zalog na nekretninama u prvom mogućem redu prvenstva upisa – na upravnoj zgradi na adresi: Obala kneza Branimira 16, na poslovnom prostoru na adresi Dražanac 3 i 5 Split, Komulovića put 5 Split, zalog na brodu “Trogir”, zalog prvog reda na brodu “Split” i jamstvo Vlade Republike Hrvatske u iznosu od minimalno 80 % iznosa kredita, uvećano za pripadajuće kamate, naknade i troškove.

Podsjetimo, ni gubici ove kompanije veći od pola milijarde kuna, ni smanjenje temeljnog kapitala s 589 na 81 milijun kuna, a ni propast restrukturiranja društva, nisu poljuljali vjeru države u predsjednika Uprave Jadroplova Branimira Kovačića. Jadroplov je kompanija koja jedva preživljava i jedna je od nekolicine preostalih hrvatskih brodarskih kompanija koja je u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske (70, 42%).  Flota kompanije koja broji šest brodova je sve starija, a na užasne uvjete života i rada pomoraca upozoravao je i Sindikat pomoraca Hrvatske.

PROČITAJTE JOŠ: