VAPAJ SA ŽIRJA “Očistili smo tonu plastike u dva sata, političke strukture se moraju probuditi!”

ŽIRJE – Uvale Žirja kao i većine hrvatskih otoka, prepune su plastičnog otpada. Samo, o Žirju se piše, jer kako smeće nadođe, tako ljubitelji ovog otoka krenu u novu radnu akciju čišćenja. Ovaj put očistili su čak tonu doplutale plastike u svega 2-3 sata rada, a njihovo zadovoljstvo učinjenim kvari činjenica da će neko novo jugo nanijeti otpada još i više.

Nije prvi put da volonteri pod organizacijskom palicom šibenskog gradskog vijećnika Antona Dobre čiste uvale Žirja zagađene naplavljenom plastikom, no žalosti ih što se s vrha u Zagrebu, a budimo iskreni i nižerangiranih vlasti ne osjeti potreba za organiziranim djelovanjem. Jadran kao da ih se tiče samo u domeni njegova komercijalnog iskorištavanja, kao da ih za očite probleme ogromnog zagađenja posljednjih godina nije briga. Kao da se to ne događa uopće ili se događa nekom drugom, na drugoj planeti.  Po ovom pitanju malo tko je, osim lokalnih volontera, zasukao rukave. Upravo zato apeliraju da barem oni koji su plaćeni zato, napokon krenu raditi svoj posao u svrhu zaštite jedinog mora kojeg smo naslijedili.

– Kad se male ruke slože onda nam i jugo ništa ne može. Sretan jer smo tonu plastike skupili, a žalostan sta ovom zlu nema kraja. Hvala Ivanu, Neveni, Dragutinu i Jasni šta su se odazvali čišćenju našeg lipog škoja… – napisao je Dobra na Facebooku, a nama ispričao da su napunili 35 vreća plastike!

– Bitno mi je naglasit da trebamo probudit svijest ljudi. Da nam ne bude kasno. Jadran je sve zagađeniji! Političke strukture se moraju probudit, volonteri, pojedinci… Za 2-3 sata posla, toliko koristi. A to je samo jedna kap u moru, ovo nam je nacionalni problem – država se MORA uključiti! U ovom trenu samo na Žirju ima bar dva šlepera smeća po valama. Svaka županija bi morala imati svoj brod, pinicu baš za ovakve stvari. Ovo je globalni, ali i naš problem, moramo se suočiti sa stvarnošću – zaključuje Dobra i pokazuje fotografije koje potvrđuju nimalo optimističnu stvarnost na hrvatskim otocima. Ronioci tvrde da je podmorje još i gore, no to je pak jedna druga priča koja zahtjeva posebnu pozornost.

Jurica Gašpar