VIDEO Dubrovčani slave sv. Vlaha – Ovako je to izgledalo 1934. godine

Foto: Screenshot

DUBROVNIK – Dan dubrovačkoga parca, Svetoga Vlaha, starca koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, posebnim je danom Grada Dubrovnika još od daleke 972. kad se započinje slaviti. Festa sv. Vlaha je  2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. 

I ove će godine po 1048. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću počastiti svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Tradicionalno slavlje započinje na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup. Uz crkvene svečanosti u Dubrovniku je u te dane organiziran i niz svjetovnih manifestacija, namijenjenih stanovništvu i turistima.

Dragocjena snimka iz 1934. godine

Jugoslovenska kinoteka je naziv za Filmski arhiv koji se nalazi u Beogradu, a od osnutka 1949. godine arhivira preko sto tisuća kopija iznimno vrijedne filmske baštine, od čega je jedan zapažen dio i s hrvatskog područja. “Pod Jugoslovenskim nebom”, naziv je serijala video dokumenata, od kojih jedan upravo prati Festu sv. Vlaha kako se slavila 1934. godine.

„Trombunjeri“ ispaljuju salve iz kratkih pušaka trombuna. Procesija sa mnoštvom vjernika i barjacima iz svih dijelova dubrovačke župe kreće se u centru grada. Izlazak grupe svećenika iz crkve, mnoštvo naroda u građanskoj odjeći i narodnoj nošnji je na ulicama. Trombunjeri pucaju u gradu, izlazak biskupa Josipa Marije Carevića, u pratnji svećenika i službenika iz crkve svetog Vlaha. Biskup u rukama nosi moći svetog Vlaha. Procesija prolazi Stradunom noseći, ljuljajući i klanjajući se ispred transparenata svetog Vlaha u čast sveca i ispred crkve posvećene njemu.

D.G.