Deset nevjerojatnih stvari koje je izbacilo more

Nepredvidljive morske struje ili razne prirodne nepogode u kombinaciji s ljudskom glupošću, na obale diljem svijeta donose gomile smeća ili slučajno odbačenih stvari. Nevjerojatno je stoga što je sve moguće pronaći na plažama koje oplakuje otvoreno more ili ocean.

Na tisuće cipela i tenisica

Otok Terschelling na sjeveru Nizozemske zahvaljujući morskim strujama idealan je mamac za smeće koje more izbacuje. Nakon što je 2006. s teretnog broda koji je prolazio tim vodama ispalo nekoliko kontejnera prepunih odjeće, na plaži je osvanulo na tisuće cipela i tenisica. Lokalno stanovništvo pohrlilo je potražiti parove, pa su mnogi besplatno obnovili obuću.

Ljubavna pisma iz Drugog svjetskog rata

Mali dijelovi povijest isplivali su na obalu New Jerseya nedugo nakon što je uragan Sandy opustošio američku obalu. Pronađena pisma napisala je Dorroty Fallon svom budućem suprugu Lynnu Farramu između 1942. i 1948. godine.

Ogromna očna jabučica sabljarke

Muškarac s Floride pronašao je očnu jabučicu veličine loptice za bejzbol pa zaigrao s njom nogomet na plaži Pompano prije nego ju je stavio u hladnjak. Na kraju je otkriveno da je očna jabučica pripadala sabljarci.

Nadgrobni spomenici

Na jednu od plaža u San Franciscu prije nekoliko godina more je izbacilo nekoliko nadgrobnih spomenika. Veliki granitni komadi kasnije su “reciklirani” i iskorišteni kao građeveinski materijal za zgradu u blizini plaže.

Sto godina star whiskey

Nakon što se brod Stuart nasukao 1904. godine na poluootoku Llyn na severu Wallesa, iz njega je ispalo na stotine boca whiskeya. Lokalno stanovništvo iskoristilo je priliku, ali i stotinu godina kasnije, boce se i dalje pronalaze.

Glava krokodila

Odsječena glava očito velikog krokodila isplivala je na obalama Južne Afrike prošle godine. Fotografije su postale viralni hit, ali nikad nije pronađeno objašnjenje niti je otkriveno odakle je i zašto doplivala krokodilska glava.

Foto: Youtube/Screenshot

Kokain vrijedan 70 milijuna dolara

Ako pitate policiju, na plažama se nerijetko mogu pronaći razne količine droge, ali zaplijena u Japanu vjerovatno je najveća ikada zabilježena. Šest velikih pakiranja, od kojih je svako sadržavalo po 78 kilograma kokaina, isplivalo je na plaži kraj Tokija. Ponosni vlasnik nije se javio.

Stotine raža

Znanstvenici ni u slučaju sirotih raža kojih je na stotine isplivalo i uginulo u Gazi 2013, nisu pronašli nikakvo smisleno objašnjenje. Iz nekog razloga lokalni ribari bili su oduševljeni.

E.T.

Model popularnog filmskog vanzemaljca E.T.-ja u “prirodnoj” veličini otkriven je kod britanskog Old Portsmutha. Vrlo brzo je pronađena i vlasnica – 76-godišnja Margaret Wales kojoj je lutka bila i ukradena, a kako je završila u moru, nitko ne zna.

Foto: Youtube/Screenshot

Motor Harley Davidson

Lokalno stanovništvo je na plaži otoka Graham na zapadu Kanade pronašlo motocikl Harley Davidson u velikom bijelom kontejneru kojeg je očigledno donijelo more. Kako se kasnije ispostavilo, Harley je pripadao Japancu Ikuu Jokoyami, a završio je čak 6.500 kilometara dalje od kuće nakon tsunamija koji je u ožujku 2011. pogodio Japan. Harley je u moru proveo oko godinu dana. Zahvaljujući snažnim strujama kontejner nije potonuo, nego je isplivao u Kanadi, a motor, u nešto lošijem i zarđalom stanju, vlasnik nije htio natrag, već ga je poklonio muzeju kao sjećanje na 15.000 ljudi stradalih u tsunamiju.

I.B.