Na brodove u međunarodnoj plovidbi pod hrvatskom zastavom, od sada mogu i stranci

Photo: Morski.hr

Pomorci iz trećih zemalja, nečlanica EU-a, odsada mogu ploviti i na brodovima koji u međunarodnoj plovidbi plove pod hrvatskom zastavom. U ponedjeljak su u Zadru kolektivni ugovor potpisali predsjednik Skupštine Udruge brodara Mare Nostrum David Sopta i pomoćnik glavnog tajnika SPH Vladimir Svalina.

Slično kao i na domaćem tržištu rada i naši brodari koji u međunarodnoj plovidbi plove pod nacionalnom zastavom našli su se u problemu pronalska takozvanog nižeg pomoračkog kadra – kormilara, kuhara i slično. Iako su pregovori o tome potrajali, Sindikat pomoraca Hrvatske je ipak potpisao Kolektivni ugovor koji vrijedi do kraja godine i odnosi se samo na niži pomorački kadar.

– Što se tiče “niže” posade, uz dužno poštovanje i svu moguću kombinatoriku danas se ljudi malo odlučuju da idu ploviti u međunarodnu plovidbu. naime, cijena rada koja je u međunarodnoj plovidbi je takva da našim ljudima to i nije dovoljno i to je ključan razlog što naši brodari oskudjevaju s nižom posadom – rekao je za Radio Zadar nakon potpisivanja Ugovora pomoćnik glavnog tajnika SPH-a Vladimir Svalina.

Zadarska Tankerska plovidba, najveći hrvatski brodar, za sada nema potrebu zapošljavati strance. Prije potpisivanja današnjega ugovora problem su kratkoročno riješili prodajom jednog broda, a da nisu, vjerojatno bi bili u problemu kaže direktor Mario Pavić.

– Razlozi za to nisu nikako pojeftinjenje poslovnoga procesa, nego nužnost da brodovi ne stanu, da im se omogući puna funkcionalnost i dijelom je komunicirano s našim posadama koje su vrlo svjesne toga i stanja na brodovima. Dobro zna Sindikat, ali i naši pomorci, da se ova opcija neće koristiti ukoliko se ne bude morala koristiti – naglašava direktor Pavić.

Iz Udruge brodara i sindikata još jednom ističu, kako se ugovor ne odnosi na časnike, a to znači i najveći broj hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi.

I.B.