2 min. čitanja

Ribe su pametnije nego smo mislili

Ribe su pametnije nego smo mislili
Photo: Pixabay

Mnogi će ribari reći da su ribe „previše glupe“ jer su se dale uloviti na njihovu ješku. A možda su ipak dovoljno pametne? Nova istraživanja pokazuju da su ribe daleko inteligentnije nego što o njima kaže stereotip.

Jedna od najraširenijih predrasuda o ribama je tvrdnja da njihovo sjećanje traje tri sekunde. To bi značilo da čak i ako je akvarij malen, svejedno neće smetati zlatnoj ribici. Ona će plivati u krug i već kad opet dođe do istog mjesta, neće se sjećati da je tamo ikad bila. Složit ćete se, život je za takvu budalu lijep jer stalno otkriva nešto novo.

Jonathan Balcombe se posvetio nezahvalnom zadatku da ispravi predrasude o glupim ribama. „Ribe kod nas ne izazivaju toliko sućuti kao druge životinje“, kaže ovaj etolog. To je dobrim dijelom zato što ih „ne možemo vidjeti, ne dijelimo isti svijet niti su dio našeg života – s izuzetkom trenutka kada završe na našem tanjuru“, kaže ovaj znanstvenik.

U svojoj knjizi „Što ribe znaju“ (What a Fish Knows) predstavio je najnovija znanstvena istraživanja o ponašanju riba. Da se vratimo trajanju sjećanja: znanstvenici su dokazali da se zlatne ribice mogu sjećati nečega što se dogodilo i prije pet mjeseci. Kod drugih riba se može pretpostaviti da imaju dosta duže pamćenje.

Bol u akvariju

Posebno poglavlje je istraživanje društvenog ponašanja riba. Nama su one uglavnom sve iste, ali se pokazalo da se ribe međusobno prepoznaju. Čak mogu naučiti raspoznavati i ljudska lica. Neke stvari znanstvenici još nisu do kraja shvatili, na primjer ponašanje riba u jatu. Ta formacija je za ribe fatalna kada ih ljudi love mrežom, ali je savršena zaštita od pojedinih morskih grabežljvaca.

Kako ribe znaju kuda plivati? Kako se podijeliti? I kako se baš nikad ne sudare? Zapravo je slično i kod jata nekih ptica – i običan golub ima tu sposobnost, ali za ribe se vjerovalo da su prilično gluplje životinje.

I onda još jedna predrasuda: ribe ne osjećaju bol. Osjećaju i fizičku i psihičku: u istraživanju je riba ostavljena u posudi sa samo kojim centimetrom vode. Već nakon kratkog vremena je dokazan značajan porast hormona u njenom tijelu – nije ni čudo nakon što se borila za goli život. Ribe se čak znaju liječiti: u jednom ispitivanju su u jednom dijelu akvarija koji su ribe inače izbjegavale, znanstvenici potajno zamiješali otopinu analgetika. Većina riba je vrlo brzo došla upravo na to mjesto.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.