Zbog koronavirusa smanjena potražnja, pa pale cijene nafte

Foto: Pixabay

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnom tržištima ispod razine od 56 dolara zbog zabrinutosti za kinesku potražnju pod utjecajem epidemije novog koronavirusa.

U Kini je jučer bio prvi radni dan nakon gotovo 10-dnevnih novogodišnjih praznika kada je izbila epidemija. Zbog straha od njezinih posljedica tržišna vrijednost kompanija uvrštenih u kineske burzovne indekse smanjena je za 393 milijarde dolara, juan je oslabio a ulagači su prodavali i sirovine, poput nafte, piše Energy Press.

Širenje novog koronavirusa utjecalo je na potražnju za naftom u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte u svijetu, te je Sinopec Corp naložio svojim rafinerijama da smanje preradu u veljači za 600 tisuća barela dnevno, odnosno 12 posto, najviše u više od deset godina.

U manje od tjedan dana neovisne rafinerije u pokrajini Shandong, na koje otpada petina kineskog uvoza sirove nafte, smanjile su preradu za 30 do 50 posto, ističu direktori i analitičari.

– Ograničena putovanja i zatvorenost kineske industrije pritisnuli su potražnju za naftom i to se odražava u maloj razlici u cijenama u terminskim ugovorima na londonskom tržištu – rekao je  Warren Patterson za ING Commodities Snap/Energy.

Razlika u cijeni u ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu u odnosu na cijenu u ugovorima za mjesec nakon toga smanjila se u ponedjeljak na samo devet centi po barelu, sa 70 centi koliko je iznosila prije mjesec dana. To je znak da trgovci ne strahuju od manjka u opskrbi zbog utjecaja koronavirusa na potražnju. Agencija Fitch procijenila je kako bi epidemija koronavirusa mogla prouzročiti višak u opskrbi globalnog tržišta.

Potraje li epidemija nekoliko mjeseci, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, morat će dodatno smanjiti opskrbu. Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno.

Donekle su potporu cijenama nafte pružile informacije neimenovanih izvora u OPEC-u i Dimitrija Peskova kako kartel i njegovi partneri razmatraju mogućnost smanjenja opskrbe za dodatnih 500 tisuća barela dnevno. Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh kazao je da je naftno tržište pod pritiskom, cijene su pale ispod 60 dolara,te bi trebalo nešto poduzeti kako bi se uravnotežilo.

Wall Street Journal piše da bi Saudijska Arabija mogla privremeno smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno kako bi poduprla tržište, a  Kina planira u ponedjeljak u svoje gospodarstvo ubrizgati neoporezivih 22 milijarde dolara kako bi ga poduprla u uvjetima epidemije koronavirusa koja je do sada odnijela više od 300 ljudskih života i ozbiljno narušila gospodarske tijekove, javljaju Reuters i AFP.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ITF izdao smjernice pomorcima za zaštitu od koronavirusa