Photo: Boris Bašić

U Dalmaciji puše najjača bura dosadašnjeg tijeka zime. Danima je vladalo natprosječno toplo vrijeme uz slaba do umjereno jugo, a onda je brza, ali intenzivna hladna fronta donijela zamjetnu promjenu vremena.

Oborina su u većini predjela bile slabe, no lokalno je uz grmljavinsko nevrijeme bilo i obilnijih količina. Primjerice, za vrijeme popodnevnog grmljavinskog nevremena u Podstrani su pale 24 litre kiše i tuče po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

U Makarskoj do 169 km/h

Ipak, glavna meteorološka vijest dana je vjetar. Ovisno o dijelu Dalmacije pušu jaka bura i tramontana s olujnim udarima. Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. Svi navedeni podaci su službeni.

Ipak, “zvijezda” večeri je Sveti Jure na Biokovu. Prema podacima tamošnje automatske meteorološke postaje, na Biokovu se dogodio udar od 75 m/s, odnosno nevjerojatnih 270 km/h! Radi se o neverificiranom podatku, no postane li on služben, radit će se o najvećoj brzini vjetra ikada i igdje službeno izmjerenom u Hrvatskoj!

Spomenimo da je u ponoć na Biokovu temperatura zraka iznosila -8°C, a osjet hladnoće čak -21°C.

Upozorenje za pomorce

Udari bure i tramontane 35-70 u daljnjem jačanju na 40-100 čvorova. More ponegdje 5, prema otvorenome i 6, noću i 7. Još je moguć neverin, osobito na južnom Jadranu i na otvorenom moru.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik;
  • brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko;
  • katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split, Milna-Rogač-Split.