KORONAVIRUS Kruzer s 10 zaraženih u izolaciji, na brodu je i 6 Hrvata!

Foto: Youtube / Screenshot

Na kruzeru Diamond Princess koji je u utorak u japanskoj luci Yokohama stavljen u karantenu jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi. Pacijenti su tijekom današnjeg dana prevezeni u bolnicu u prefekturi Kanagawa, dok oko 3700 putnika i članova posade sada ostaje u dvotjednoj karanteni. Za još 273 osobe zatraženi su dodatni testovi jer se sumnja da bi mogli biti zaraženi. Jutarnji list iz diplomatskih izvora doznaje da je na brodu šestero Hrvata i da će provesti u karanteni 14 dana.

Liječnički pregledi su počeli nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u siječnju potvrđen koronavirus. Muškarac je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom.

David Abel jedan je od britanskih putnika koji su ostali zarobljeni na kruzeru te je za tamošnje medije opisao kakvo je stanje na brodu.

– Imat ćemo dodatnog slobodnog vremena. Međutim, mislim da će sve dobro proći iako će to biti izazov za sve na brodu. Kako se nosimo s izolacijom? Što ćemo raditi? Kako će se ovo odraziti na našu psihu? Ma to je samo za dva tjedna produženo krstarenje. Jasno, neće to biti luksuzno krstarenje. Više kao plutajući zatvor”, izjavio je ovaj Britanac koji je na putovanje krenuo sa suprugom Sally.

– Gledajte, možemo biti kreativni i razmišljati pozitivno ili možemo sami sebe prikovati za dno. Ja sigurno neću raditi ovo drugo – uvjeren je Abel koji je otvorio i grupu potpore na Facebooku, pod nazivom Princess Passengers in Quarantine.

Kako opisuje Abel, članovi posade s maskama na licu odlaze od kabine do kabine i dostavljaju hranu gostima.

– Svi putnici moraju boraviti u svojim kabinama. Ne smijemo čak ni šetati hodnicima. Mnogima će se dosađivati kao nikad. Mi imamo sreću što smo smješteni u kabini s balkonom. Žao mi je onih koji su u kabinama u unutrašnjem dijelu broda, bez prirodnog svjetla i svježeg zraka – govori Britanac.

PROČITAJTE JOŠ:

KORONAVIRUS Kruzer sa 7000 ljudi u karanteni, među njima dvoje Hrvata

ITF izdao smjernice pomorcima za zaštitu od koronavirusa