Lošinjski loger “Nerezinac” predstavlja hrvatsku maritimnu kulturu u Francuskoj

Foto: Velimir Bešić

SPLIT – U ponedjeljak je u splitsku luku uplovio loger Nerezinac koji sudjeluje kao član hrvatske flote na najvećem mediteranskom festivalu mora i mornara “Escale a Sete”.

Nekad drveni motorni brod “Dražica”, nakon obnove preimenovan u “Nerezinac”, obnovljen je po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. st. Vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010.je na listi kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ove godine sudjelovat će na festivalu ESCALE A SETE 2020. koji će se održati, uz podršku predsjednika Francuske Republike g. Emmanuela Macrona, od 07.- 13.04.2020.u gradu Sete. Udruzi “Cronaves” je pripala dužnost da predstavi hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, etno glazbu i folklor, gastro – enološku kulturu našeg podneblja i turistićku ponudu kraja iz kojeg dolaze sudionici iz Hrvatske.

Osim logera “Nerezinac” u manifestaciji će sudjelovati hrvatska udruga “Palagruza” iz Komiže s komiškom sandulom “Molo Palagruza” i komiškom gundulom, gajeta “Mila” s otoka Prvića i udruga “Hvar Metropola”s gajetom”Foranka”. U ulozi organizatora festivala “Dani u vali” 2021. “Cronaves” će u suradnji sa Muzejom Stari Grad predstaviti sam festival. 

Velimir Bešić

Foto: Velimir Bešić

PROČITAJTE JOŠ: