MORH demantira napise o detaljima istrage pada Kiowe

FOTO: MORH/HRM//M. Čobanović

Ministarstvo obrane reagiralo je na tekst Jutarnjeg lista u kojem za uzrok pada vojnog helikoptera OH – 58D broj 327 u Šibenski kanal u kojem su poginuli pilot bojnik Marin Klarin i pilot natporučnik Tomislav Baturina navode prenisko letenje iznad morske površine. Dio teksta je prenio i Morski HR, pa ovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Iskonstruiranim navodima prejudicira se rezultat istrage i kompromitira dostojanstvo tragično preminulih pilota

U tekstu novinara Krešimira Žabeca “U brišućem letu dijelom helikoptera okrznuli more” u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, od 5. veljače 2020., na str. 1, 4, i 5 iznesene su neprovjerene i iskonstruirane teze kojima se javnost dovodi u zabludu te se prejudicira rezultat istrage i kompromitira se dostojanstvo i profesionalni dignitet tragično preminulih pilota.

Naime, neprovjerenim navodima istaknutim u naslovu navedenog članka na str. br. 1 “U brišućem letu dijelom helikoptera okrznuli more” te u nadnaslovu na str. br. 4 “Ljudska pogreška najvjerojatnije uzrok nesreće u kojoj su život izgubila dvojica pilota” prejudicira se rezultat istrage i kompromitiraju se tragično preminuli piloti.

Također, u tekstu je istaknut neprovjeren i tendenciozan navod: “Iz nekog je razloga posada helikoptera izvodeći brišući let spustila helikopter prenisko do mora a letjelica je jednim svojim dijelom zahvatila morsku površinu, što je bilo kobno za posadu”, čime je izravno iskonstruiran tijek događaja te zaključci istrage koji nisu utemeljeni na činjenicama.

Plasiranje ovakvih neprovjerenih teza i zaključaka o mogućim uzrocima pada helikoptera nije profesionalno niti moralno i to tragično preminuli piloti nisu zaslužili.

Ističemo kako je službena istraga koju provodi Povjerenstvo za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 još uvijek u tijeku, utvrđuju se činjenice i okolnosti ove tragične nesreće, a po završetku istrage Ministarstvo obrane će o rezultatima izvijestiti javnost”, stoji u priopćenju MORH-a.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostaci helikoptera prebaceni u Gaženicu, pa Zemunik, gdje će biti istraga uz pomoć Amerikanaca

Epitaf legendarnog pilota poginulim kolegama: “Postoje trenuci u kojima ne postoji objašnjenje”