Jak i olujni vjetar zahvatio je 5. veljače područje Republike Hrvatske. Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju krovova i fasada te električnih i telekomunikacijskih vodova, a ima i ozlijeđenih osoba. 

Primorsko – goranska županija
Opatija – 5. veljače u 18:05 sati zaprimljena je dojava o padu stabla pokraj kioska u Opatiji, kod tržnice. Jedna je osoba ozlijeđena i medicinski zbrinuta u KBC-u Rijeka.

Splitsko – dalmatinska županija
Tijekom 5. veljače Županijski centar 112 Split primio je više dojava o polomljenim granama na prometnicama i električnim stupovima koji mogu pasti na prometnicu. U 13:27 sati primljena je dojava da je na ulazu u Makarsku jak vjetar prevrnuo osobno vozilo. U 14:02 sati primljena je dojava da je na D8 u Baškoj Vodi jak vjetar srušio bor na cestu prilikom čega je oštećen kombi stranih registarskih oznaka. Autocesta A1 je u večernjim satima bila zatvorena u oba smjera od čvora Biško do čvora Dugopolje, nakon što je vjetar prevrnuo dva kamiona (nije bilo ozlijeđenih osoba). O svim dojavama obaviještene su nadležne službe. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.

Dubrovačko – neretvanska županija
Tijekom 5. veljače ŽC 112 Dubrovnik primio je više dojava o padu stabala i polomljenim granama na prometnicama (zbog stabla koje je u 17:30 palo na mostu u Metkoviću most je bio zatvoren do 19:55 sati). Također je srušeno i više telefonskih i stupova električne mreže te kućica za prodaju voća i povrća.

Zadarska županija

  • Maslenica – 5. veljače u 14:08 sati primljena je dojava da je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na Autocesti A1, kod vijadukta „Božići“, u smjeru Zagreba. Nema ozlijeđenih osoba.
  • Gračac – 5. veljače u 16:51 sati primljena dojava da je zbog olujnog vjetra došlo do prevrtanja kamionske prikolice na D1, kod Otrića. Nema ozlijeđenih osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i zatvorenog prometa na D1 kod Gračaca, veći broj autobusa i kamiona ostao je blokiran na cesti. Načelnica općine Gračac aktivirala je 5. veljače u večernjim satima dio Stožera civilne zaštite radi organiziranja pomoći putnicima iz autobusa i vozačima kamiona. U suradnji s Crvenim križem, “Čistoćom” i PP Gračac otvoren je Dom kulture i putnicima je ponuđen privremeni smještaj u grijanom prostoru te hrana i piće. Oko 100 ljudi iz 5 autobusa privremeno se smjestilo u ugostiteljske objekte u Gračacu. U međuvremenu su po putnike počeli dolaziti prijatelji i rodbina osobnim vozilima cestom DC27 Gračac-Karin, kja je bila otvorena samo za osobna vozila.

Šibensko – kninska županija
Zbog olujnog nevremena vatrogasci su imali 4 tehničke intervencije u otklanjanju palih stabala s ceste i jednu tehničku intervenciju zbog pada dijelova fasade sa zgrade stare pošte u Splitskoj ulici zbog čega je prometnica bila zatvorena za promet.

Šibenska policija javlja da su uslijed olujnog vjetra 5. veljače iza 19 sati u Šibeniku oštećena dva parkirana osobna automobila, i to: u Ulici 8.dalmatinske udarne brigade, gdje je na parkirani osobni automobil 45-godišnjaka pala grana i na Trgu Andrije Hebranga, gdje je na parkirani osobni automobil 53-godišnjaka pao dio tamo postavljena građevinska skela. Nastala šteta će se naknadno utvrditi.  

I.B.