Ministarstvo mora o nasukanom tankeru: Nema ozlijeđenih ni onečišćenja mora

Foto: MPPI

SOLIN –  Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim aktivnostima koje provode prema tankeru, koji se rano jutros nasukao u plićini otočića Barbarinac.

Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su noćas, 6. veljače u 01.10h MRCC Rijeku o problemu tankera ‘RINELLA M’, za koji je posada peljarskog broda javila da tanker ne kontrolirano pluta, nakon što je tankeru pod jakim udarima bure popucala broska užad, kojom je bio osiguran na vezu INA – terminala kod Solina.

Odmah po zaprimljenoj dojavi službenici LK Split isplovili su prema tankeru te je uspostavljena komunikacija sa zapovjednikom u cilju izbjegavanja podmorskih hridi na pravcu plutanja, no u 03.19h zapovjednik je javio kako se tanker pramčanim dijelom nasukao u plićini, istočno od otočića Barbarinac, u sjevernom dijelu Splitskog akvatorija.

Brod ‘RINELLA M’ teretni je brod, tip tanker, ukupne dužine 179 metara i širine 32 metra, koji plovi pod zastavom Republike Italije. Na tankeru je u trenutku nasukanja boravilo 22 člana posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, a službenici LK Split nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša. Sretna okolnost u ovoj nezgodi jest činjenica da je tanker dovršio iskrcaj tereta netom prije nego li je pod udarima bure otrgnut sa veza, na terminalu INA – tankerske luke posebne namjene u Solinu. 

S obzirom da je morsko dno na poziciji nasukanja stjenovito, u akciju spašavanja pozvana su dva tegljača iz sastava tvrtke Brodospas, kao i dvije lučke pilot – brodice, a na poziciju su angažirani i ronioci, koji će istražiti oplatu tankera ispod razine mora i ukoliko nema kritičnih oštećenja, po smirivanju nevremena očekuje se pokrenuti postupak odsukavanja i po potrebi tegalj tankera do sigurnog veza. Za sada zapovjednik broda nije prijavio gubitak goriva niti balastnih voda iz brodskih spremnika, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Kaštela su u pripravnosti te će prije početka postupka odsukavanja isploviti vatrogasnom brodicom i postaviti plutajuće brane oko tankera, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Foto: MPPI

D.G.