NEPOBJEDIVI Moćni trajekt Lastovo po orkanu uspio do Visa

Foto: Damir Jerkov

SPLIT/VIS – Legendarni trajekt koji je nedavno proslavio pola stoljeća uspješnih plovidbi poznat je po nevjerojatnim maritimnim sposobnostima. U srijedu je po snažnoj buri i valovima većim od 5 metara uspješno stigao do Visa s 30-ak vozila i oko 100 putnika.

– Išao je iz Splita za Vis, uobičajena ruta, unatoč tramuntani od 50-ak čvorova. More je bilo konstantno 4-5, a ispred Visa dobra 5-ica. U povratku smo morali ići skroz do Maslinice i oko Šolte jer su vjetar i more još pojačali. Sve u svemu, jako zanimljivo i dinamično putovanje – ispričao je Damir Jerkov, inicijator svojevrsnog fan kluba posvećenog ovom brodu “M7t Lastovo”.

Jerkov je i sam jučer odlučio iskusiti adrenalin plovidbe po orkanskoj buri koja je za veliku većinu rizična, ali ne i za “Lastovo”.

– Osim “Lastova”, jučer su isplovili jedino “Marko Polo” za Stari Grad na Hvaru, s tim da je otkazao popodnevni polazak za Split. Sinoć je i “Lastovo” otkazao večernju za Vis. “Dubrovnik” je sinoć isplovio za Anconu ali je morao usporiti na manje od 10 čvorova čim je otvorio Drvenik Veli. Inače plovi oko 17 čvorova – ispričao nam je Jerkov. Kako je to izgledalo, pogledajte gore u videu i dolje u fotogaleriji.

Jurica Gašpar